Какво се оказа? Собствениците на електромобили причиняват катастрофи по-често

https://auto.blitz.bg/novini/kakvo-se-okaza-sobstvenicite-na-elektromobili-prichinyavat-katastrofi-po-chesto Auto.blitz.bg
Какво се оказа? Собствениците на електромобили причиняват катастрофи по-често

- Проучване установи, че шофьорите на електромобили причиняват повече злополуки от тези на автомобили на газ и дизел

- Електромобилите струват повече за застраховане и ремонт от превозните средства на газ и дизел

- Данните показват, че електромобилите все още се карат средно по-малко от тези на газ или дизел

Шофьорите на електромобили в Европа са по-виновни за катастрофи, отколкото шофьорите на бензинови и дизелови автомобили, според ново проучване.

Проучването е проведено от ирландската изследователска организация Lero и университета в Лимерик. Той използва телематични данни от 125 милиона пътувания на търговски превозни средства с 14 642 превозни средства в Холандия от януари 2022 г. до октомври 2022 г. Данните са сравнени с данни за застрахователни искове от същия период.

Въз основа на тези набори от данни изследователите откриха 4% по-висока честота на застрахователни искове за вина за водачи на електромобили в сравнение с водачи на превозни средства с вътрешно горене. И това въпреки че електромобилите показват по-нисък среден пробег от бензиновите или дизеловите автомобили, отбелязват изследователите.

Изследователите също са установили, че поведението на водачите се променя при преминаване към EV, което може да е допринесло за броя на инцидентите по тяхна вина.

Наистина има за учене за електромобилите, показват застрахователните данни на САЩ от LexisNexis, както с режими на шофиране с един педал, така и с мигновения въртящ момент, което може да направи по-пъргавите електромобили по-податливи на инциденти.

Данните, публикувани от фирмата през юни, също показват 17% по-висока честота на исковете и 34% тежест на исковете. Електромобилите също са с 6,7% по-скъпи за ремонт от превозните средства с вътрешно горене, установи проучването.

Това също е в съответствие с резултатите за САЩ. Доклад, публикуван по-рано тази година от Mitchell International, който предоставя технологии на застрахователната индустрия и индустриите за ремонт при сблъсък, установи, че ремонтите на електромобили при сблъсък струват 20% повече от еквивалентните ремонти на превозни средства с вътрешно горене.

По-ангажиращият ремонт при сблъсък дори за леки щети на EV е отчасти отговорен за по-високите разходи, показват застрахователните данни в САЩ, докато по-голямото тегло на EV може също да причини повече щети на други превозни средства и да увеличи сумите на иска в случаите, когато шофьорът на EV е виновен.

Това, заедно с високите разходи за смяна на батерията, означава, че застраховането на електромобилите е по-скъпо и представлява проблем за рентабилността на застрахователните компании.

Горещи

Коментирай
1 Коментара
Макор
преди 3 часа

Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може--- https://come.ac/manx

Откажи