Какво означават надписите на страничната стена на автомобилните гуми СНИМКИ

  • 23.04.2021 9:20 /
  • 38448 /
  • 3
Какво означават надписите на страничната стена на автомобилните гуми СНИМКИ

Автомобилната гума е толкова сложен продукт, че се изисква специално обучение за дешифриране на надписите на нейните странични стени. Авто БЛИЦ е готов да помогне с този проблем.

Най-простата анкета ще покаже, че единственият надпис, който всеки шофьор може да обясни, е марката на производителя. А след това обикновено започва объркване и несигурност. Дори цифрите, показващи размера на гумата, не всеки водач може да тълкува правилно. Така че нека започнем с примерите.

195/65 R15 - размер на гумата, цифрите отляво надясно: ширина, височина на профила като процент от ширината, диаметър в инчове. Буквата R означава, че гумата има радиален тип каркас (радиален пласт), а не диагонален. При диагоналния вид в този код няма да има букви. Ако буквата С е добавена в края на кода на размера, значи това е гума за леко търговско превозно средство.

98н - индексът на товароносимост (98 означава, че допустимото натоварване на колелата е 750 кг, а например код 82 съответства на допустимия товар от 475 кг) и индекса на скоростта (Н съответства на максималната скорост от 240 км / ч).

Max Load - максимално натоварване. Този надпис понякога се заменя с горния цифров индекс на товароносимостта.

Max Pressure е максималното налягане на въздуха за тази гума.

Tubeless - безкамерна. Ако този надпис не присъства, гумата може да се използва само с камера.

Outside е външната страна. При гуми с асиметричен модел на протектора тази страна трябва да е обърната към външната страна на автомобила. От вътрешната страна може да е написано Inside.

Rotation - посоката на въртене, посочена със стрелката до него. Това е задължителна посока на въртене. Този символ се намира само при гуми с насочена шарка на протектора, те трябва да бъдат поставени върху автомобила така, че колелото да се върти по посока на стрелката при движение напред.

M&S, MT, AT - специален тип покритие, за което е предназначена гумата. M&S означава кал и сняг, MT (Mud Terrain) означава гуми за кал, AT (All Terrain) означава, че е всъдеходна, за всички видове офроуд настилки. Ако гумата е обичайна, летна, за път, няма да има маркировки от тази група.

Снежинка и три планински върха са обозначението за зимни гуми.

Reinforced - подсилена. Гуми с подсилен корпус имат такъв надпис.

SUV, 4x4 - обозначение за гуми за кросоувъри. При такива гуми каркасът и раменната част на протектора са по-здрави.

1521 - датата на издаване, където 16 е поредният номер на седмицата (средата на април), а 12 е годината (2012). Обикновено този код е поставен в малка овална рамка.

Също така върху гумите често има и по-малко важна информация за водача. Например, количеството на слоеве на каркаса и техният тип, кодът на държавата, в която гумата е преминала европейската хомологация, съответствие с американския стандарт DOT. /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Красп
    23.04.2021 15:30
    Обозначението V е за скорот 240km а не H можехте да качите таблици а не да преписвате грешките на преводача .За мен тази статия не е поучителна.
  • Емил Калинов
    23.04.2021 22:52
    Само дето скоростен индекс,, Н" е до 210 км.ч. ,,V"е до 240 км.ч.!
  • Борис
    23.04.2021 23:02
    Скоростен индекс Н е210, и дота сте объркали.