Какви наказания може да ви застигнат при пътуване с кола на почивка в чужбина

  • 21.06.2024 12:50 /
  • 3182 /
  • 0
Какви наказания може да ви застигнат при пътуване с кола на почивка в чужбина

Ако ограниченията на скоростта се пренебрегнат, когато пътувате на почивка, това може да има неприятни последици в някои европейски страни. Това посочват експерти от Goslar Institute към HUK Coburg.

Дори може колата бъде конфискувана и продадена на търг, а развлекателната стойност на ваканцията вероятно ще стане не нулева а отрицателна, ако трябва да се приберете вкъщи по-рано от планираното и без собственото си превозно средство.

В Австрия от март 2024 г. е възможно колата да бъде конфискувана при масови нарушения на ограниченията на скоростта. В най-лошия случай туристическото превозно средство не само ще го няма, но дори ще е продадено на търг.

След това 70 процента от приходите отиват в Австрийския фонд за пътна безопасност, а останалите в съответната федерална провинция, в която е бил забелязан нарушителят на пътя.

Този пикап се е оказал много надежден, изминал е цели 1,4 милиона км само за 5 години СНИМКИ

В някои страни от ЕС също съществува риск от допълнителни драконовски наказания под формата на високи глоби и дори лишаване от свобода. След Швейцария, Италия и Дания, Австрия и Полша вече също предприемат по-строги мерки срещу каращите с превишена скорост и алкохолиците, както предупреждава ADAC.

В Дания превозно средство може да бъде конфискувано, ако шофьорите карат твърде бързо или превишат ограничението на скоростта с повече от 100 процента.

В тази държава на север колата също може да бъде конфискувана и продадена на търг, ако алкохолното ниво е над два промила и при тежки инциденти с телесни повреди, причинени от алкохол или наркотици, независимо кой е собственикът на колата, посочват от Goslar Institute към HUK Coburg, цитирани от "Ауто прес".

От 2024 г. в Австрия са в сила по-строги правила за нарушения на скоростта. Който кара прекалено бързо в населено място или превишава ограничението от 90 км/ч извън града, вече трябва да очаква и колата му да бъде конфискувана.

Според юристите на автомобилния клуб поправката в закона може да засегне и превозни средства, регистрирани в Германия. Там обаче конфискацията трябва да е възможна само ако шофьорът е и собственик.

В Италия всеки, който управлява превозно средство със съдържание на алкохол в кръвта от 1,5 промила или повече, също губи своето „мобилно превозно средство“. След това автомобилът или двуколесното се конфискува и се продава на търг.

Предпоставка за това обаче е шофьорът да притежава и автомобила, мотоциклета или скутера. В противен случай автомобилът просто ще бъде конфискуван и върнат на собственика или на компанията за коли под наем, според ADAC. В този случай обаче забраната за шофиране в Италия, която обикновено е от една до две години, се удвоява.

Стана ясно какви хора са тези, които харесват силния звук на изпускателната система

Освен това има глоба между 1500 и 6000 евро и, в краен случай, евентуално от шест до дванадесет месеца затвор. Ако шофирате под въздействието на наркотици, италианските съдилища могат също да разпоредят конфискация и продажба на превозно средство.

Шофирането в съответствие с правилата също е популярно в Швейцария. Там бързащите са заплашени от затвор - всеки, който бъде хванат да превишава до 70 км/ч в зони с ограничение 30, да кара 100 км/ч в градски условия вместо 50 км/ч или да шофира с 60 км/ч извън града и с 80 км/ч над ограничението на скоростта по магистралата, може да „инспектира“ вътрешността на федерален затвор за поне една година. Без замяна, имайте предвид.

Ето защо, преди да пресекат границите, почиващите трябва не само да се информират подробно за правилата за движение в съответните държави, но и да ги спазват - както в собствен интерес, така и в интерес на безопасността на движението.

КОМЕНТИРАЙ