Какви коли карат самите китайци? Ще се изненадате

  • 05.02.2024 9:16 /
  • 4734 /
  • 0
Какви коли карат самите китайци? Ще се изненадате

Експерти съставиха топ 5 на автомобилите, които китайците карат в страната си. Руснаците, които заради санкциите бяха залети от китайски автомобили постепенно започват да се ориентират в разнообразието от китайски коли, знаят цените, и как да се обслужват. И какви коли обаче карат самите китайци?

Експертите са съставили топ 5 модела. Невероятно, но е факт, че в класацията има само две китайски марки.

Малко статистически данни: само за един месец, през август 2023 г., китайските жители са купили около 2 милиона нови автомобила. За сравнение, продажбите в Русия за цялата 2023 г. възлизат на 815 хиляди автомобила.

Лидер на китайския автомобилен пазар е BYD, като показателят му е ръст от 130% през последната година и първо място на местния пазар. Освен това от поточната линия слизат само електрически автомобили и хибриди, които не могат да се нарекат бюджетни модели.

Второто място принадлежи на германската марка Volkswagen, традиционно обичана от китайския потребител. Делът на марката на китайския пазар на автомобили с двигатели с вътрешно горене в края на 2022 г. е 19%, а през 2023 г. се увеличава до 20%.

На трето място е японската Toyota, популярният модел е Camry. Китайската версия на този автомобил е хибрид, базиран на 2,5-литров атмосферен двигател.

Honda Motor представи нова стратегия за електрификация специално за Китай. С други думи, всички автомобили на Honda, започващи от 2030 г., ще влязат в Китай под формата на хибриден или изцяло електрически модел.

Марката Changan затваря топ 5, цените на автомобилите на марката в Китай са почти два пъти по-ниски, отколкото в Русия.

Възниква логичен въпрос: защо при такова разнообразие от модели китайците предпочитат чуждестранни автомобили? Според автомобилния експерт Никита Бетман жителите на Китай със стабилни доходи могат да си го позволят. 

КОМЕНТИРАЙ