Как да пестите гориво с едно движение на ръката си

https://auto.blitz.bg/novini/kak-da-pestite-gorivo-s-edno-dvizenie-na-rkata-si Auto.blitz.bg
Как да пестите гориво с едно движение на ръката си

Експерт разказа как да намалите разхода на гориво със 100 литра годишно. Методът, който ще обсъдим, е приложим за автомобили с автоматични трансмисии и CVT.

Икономията може да бъде до 0,5 литра на 100 км или около 100 литра годишно, което днес струва около 300 лева.

Каква е причината за прекомерния разход на гориво

Представете си, че шофирате по селски път и CVT или автоматичната трансмисия е превключена на по-висока предавка. При шофиране с висока скорост този режим допринася за икономичен разход на гориво.

Но при леко ускорение, например за изпреварване, електрониката на автомобила ще превключи скоростната кутия на по-ниска предавка. Това превключване ще доведе до повишен разход на гориво.

Как да пестим гориво

Тайната е проста - трябва да коригирате високата предавка. За да направите това, автоматичната трансмисия или селекторът на вариатора се превключва на ръчен режим. Номерът на високата предавка трябва да свети на арматурното табло вместо символа D. Сега при леко натискане на педала на газта трансмисията няма да превключи на по-ниска предавка. В същото време колата ще поддържа гладко движение.

В резултат на това, при автомобил с 6-степенна автоматична трансмисия или CVT, „ръчното“ заключване на предавките помага да се пести гориво с до 0,5 литра на 100 км.

Когато оборотите на двигателя паднат до критични нива, трансмисията ще превключи на по-ниска предавка дори в ръчен режим и няма да навреди на двигателя или скоростната кутия.

Ако ви се наложи да направите рязко изпреварване, селекторът на скоростната кутия трябва да бъде превключен в режим "Шофиране" за безопасност на маневрата. В този случай натискането на педала на газта ще провокира електрониката да превключи скоростната кутия с една или повече предавки надолу.

Допълнителни съвети за икономия на гориво

Плавно натискайте педала на газта и не форсирате двигателя до повече от 3000-3500 об./мин. Това важи за автомобили с всякакъв вид трансмисия.

Ако попаднете в задръстване, по възможност не спирайте, а се опитайте да се движите в общия поток с минимална скорост. Моля, имайте предвид, че при тръгване от стоп двигателят изгаря повече гориво, отколкото при леко ускорение.

Ако има нужда да спрете за 2-3 минути (например преди жп прелез), превключете вариатора или селектора на автоматичната трансмисия в режим N или P.

Но не трябва да превключвате на режими N или P на всеки светофар - това вреди на предаването.

Горещи

Коментирай