K-19: Как специалисти на "Мерцедес" във Формула 1 разработиха апарат за дишане

  • 20.04.2020 8:00 /
  • 1623 /
  • 1
K-19: Как специалисти на "Мерцедес" във Формула 1 разработиха апарат за дишане

Нова версия на дихателен апарат, който може да помогне на пациенти с коронавирус, е разработен за по-малко от седмица от екип, включващ специалисти на "Мерцедес" във Формула 1, предаде Ройтерс.

Апаратът подлежи на изпитания в болници в Лондон.

Подобни CPAP устройства (Continuous Positive Airway Pressure) са използвани в Китай и Италия за доставяне на кислород под налягане до белите дробове на пациенти, за да им помогне да дишат, без да се налага поставянето им на вентилатор - много по-инвазивен процес.

Новият CPAP апарат вече е одобрен от съответния регулаторен орган и сега 100 устройства ще бъдат доставени на лондонския Юнивърсити колидж за изпитания, преди да бъдат изпратени на други болници.

Съобщения от Италия сочат, че приблизително 50 процента от пациентите, поставени на CPAP апарат, са се разминали с необходимостта от инвазивна механична вентилация, която налага болните да се поставят под упойка, за да се освободят апаратите за най-нуждаещите се.

"Тези устройства ще помагат за спасяването на животи, осигурявайки, че вентилаторите - лимитиран ресурс, ще се използват само за най-сериозно болните", казва професор Мървин Сингър от болницата на Юнивърсити колидж.

Новият апарат е разработен в сътрудничество със специалисти от отбора на "Мерцедес" от Формула 1.

"От екипа могат да правят 1000 на ден в рамките на една седмица и ако тестовете преминат добре, апаратите могат да бъдат предоставени на Националната здравна служба до края на седмицата", казва Ребека Шипли от Юнивърсити колидж.

Разработката на новото устройство е отнела по-малко от 100 часа от първоначална среща до производството на първото.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • ларсон
    20.04.2020 13:49
    браво!