Изследване показа колко наистина електромобилите замърсяват природата

  • 02.03.2021 7:41 /
  • 1387 /
  • 1
Изследване показа колко наистина електромобилите замърсяват природата

Автомобилите с конвенционален двигател с вътрешно горене замърсяват стотици пъти повече спрямо електрическите им еквиваленти, показва поредно изследване, цитирано от The Guardian, пише money.bg.

То разглежда изгубените безвъзвратно суровини, използвани за производството и употребата на превозните средства.

През жизнения цикъл на един електромобил се губят около 30 кг. суровини, а останалите могат да бъдат рециклирани, според анализ на белгийската Transport & Environment.

В същото време един конвенционален автомобил изразходва средно 17 000 литра петрол.

T&E посочва, че преходът към електромобили ще изисква по-голям добив на минерали като литий, колалт и никел.

Но групата подчертава, че често има двоен стандарт при изчисление на вредите от електромобилите и традиционните автомобили, като в сметката не се взима предвид добива на петрол — макар че се често се говори как определен дял от електроцентралите все още използват въглища.

Резултатът от изследването показва, че електромобилите са по-благоприятни за природата заради по-малката нужда от сурови материали, по-високата енергийна ефективност на електромоторите спрямо ДВГ, както и заради намаляването на вредните емисии и праховите частици в градовете.

Междувременно анализатори и експерти очакват развитието в технологиите да намали нуждата от литий, никел и кобалт, както и да понижи цените.

Общите изчисления на T&E показват, че електромобилите ще използват с 58% по-малко енергия от един автомобил на бензин и ще през целия си жизнен цикъл ще са отговорни за 64% по-малко въглероден диоксид.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Велин
    09.03.2021 15:51
    А батериите на електромобилите няма ли да замърсяват след време повече, когато станат неизползваеми както става с батериите на телефоните и компютрите. След време когато остареят батериите ще пропускат радиоактивност която ще ни облъчва. Къде ще се изхвърлят - пак в природата!