Изследване показа колко бързо шофьорът свиква с асистентите в колата

  • 27.01.2021 8:14 /
  • 684 /
  • 0
Изследване показа колко бързо шофьорът свиква с асистентите в колата

Автомобилите стават все по-сложни в раките на усилията на производителите да направят шофирането по-комфортно, като делегират някои от функциите на водача на различни асистиращи системи. Но с времето човек свиква твърде много с полуавтоматично шофиране и обръща все по-малко внимание на пътното движение.

Шофьорите все по-често гледат своите смартфони, докато шофират и свалят ръцете си от волана, започвайки да се доверяват твърде много на автоматизираните системи, показва проучване на Института за застраховка за безопасност на пътищата (IIHS) и Масачузетския технологичен институт.

За да анализират как автоматизацията засяга шофьорите, изследователите изучавали поведението по време на шофиране на 20 доброволци в продължение на един месец, докато участниците тепърва се запознавали с функциите за помощ на водача. Наблюдавано е колко често шофьорите сваляха двете си ръце от волана или се разсейват от пътя, за да използват мобилните си телефони или контролерите на конзолата на автомобила.

Проучването е проведено по следния начин: десет души са управлявали Land Rover Range Rover Evoque, оборудван с адаптивен круиз контрол (ACC; ниво 1), който автоматично поддържа скоростта на превозното средство, избрана от водача, а други десет души са управлявали Volvo S90 с ACC и Pilot Assist (ниво 2) - частично автоматизирана система, която помага на автомобила да остане в рамките на маркировката на лентата и да поддържа определена скорост или зададено разстояние от превозното средство отпред.

Отначало субектите показват малки или никакви признаци на липса на концентрация - независимо дали са шофирали ръчно, с ACC или с Pilot Assist. След месец обаче те стават по-малко невнимателни при използването на системите и започват да свалят ръцете си от волана. Освен това въздействието на по-усъвършенстваната система на Volvo е по-забележимо от въздействието само на ACC.

Шофьорите са повече от два пъти по-склонни да станат по-малко бдителни след използването на Pilot Assist за един месец, отколкото в началото на проучването. В сравнение с ръчното шофиране, шофьорите са имали дванадесет пъти по-голяма склонност да свалят ръцете си от волана, след като свикнат със системите. Дори е бил определен период от време, след който шофьорът започва изцяло да разчита на електронни асистенти - бдителността на човек пада след 15-ата минута на шофиране.

Но Pilot Assist и подобни системи като Autopilot на Tesla, Super Cruise на Cadillac и Intelligent Drive на Mercedes-Benz не са предназначени да бъдат пълна подмяна на водача, който въпреки тях трябва да останет бдителен.

Авторите на изследването предлагат няколко начина за решаване на проблема.

Например, специални курсове за обучение, предназначени шофьорите да свикнат с полуавтоматично шофиране. Обсъждат се и различни методи за „съживяване“ на разсеяния шофьор. Видеокамери могат да помагат за наблюдението състоянието на водача и ако системата установи, че той не гледа пътя, да привлече вниманието му по някакъв начин.

Важно е да се разбере как най-добре да се предаде това послание: визуално с помощта на светлинни стимули, звуково, възпроизвеждане на музика или тактилно (с помощта на лека вибрация).

Изследванията показват, че асистиращите системи трябва не само да функционират правилно, но и да бъдат използвани по подходящ начин от водача, за да увеличат максимално въздействието си.

Основният въпрос все още остава без отговор: как да се поддържа оптималният баланс на вниманието и релаксацията на водача, за да му е по-лесно да управлява автомобила, но в същото време да се увери, че той не е разсеян от пътя?

В крайна сметка, разчитайки на надеждността на технологията, с течение на времето шофьорите могат да се потопят във фалшиво чувство за сигурност, но технологията все още не е достатъчно съвършена, за да може те да си го позволят.

КОМЕНТИРАЙ