Износването на спирачните дискове - намерен е начин да се намали

  • 19.06.2023 6:57 /
  • 2124 /
  • 0
Износването на спирачните дискове - намерен е начин да се намали

Емисиите на прахови частици от износване на гуми и спирачки са сериозен екологичен проблем. Няколко проучвания изчисляват, че праховите частици са отговорни за милиони смъртни случаи всяка година.

Значителна част от емисиите, до 25%, са свързани с изтъркването на спирачните дискове. Новите процеси в производството на спирачни дискове обаче трябва значително да намалят отрицателното въздействие.

Сивият чугун е популярен материал за спирачни дискове. Той е евтин за производство и отговаря на всички изисквания на производителите.

Спирачните дискове от чугун обаче имат слаба устойчивост на корозия и прекомерно се износват по време на работа. Това води до създаването на фин прах. За да се подобри работата на чугунените спирачни дискове, те са покрити с твърд метал чрез студено наслояване.

С помощта на процеса на студено газово наслояване могат да се получат равномерни и много плътни покрития с необходимата дебелина. Обикновено това са метални покрития, чиито физични и химични свойства практически не се различават от свойствата на основния материал.

Използват се и лазерни методи за нанасяне на покритие. Лазерният процес е по-евтин и следователно подходящ за масовия пазар на спирачни дискове.

Отделните слоеве се нанасят върху спирачния диск за по-малко от 30 секунди с лазерен лъч. Материалът на покритието се разтопява заедно с основния материал.

Двата материала се смесват, за да образуват сложен слой с висока стабилност. Първо се заварява буферен слой за защита от корозия. Следва покритие против износване с материал, съдържащ карбид.

КОМЕНТИРАЙ