Изкуствен интелект ще проверява качеството на Audi

  • 16.10.2018 10:08 /
  • 1432 /
  • 1
Изкуствен интелект ще проверява качеството на Audi

В завода на Audi в Инголщат започнаха изпитанията на автоматична система за контрол на качеството, използваща възможностите на изкуствения интелект. Това е специално програмно обезпечение, работещо под управлението на невронна мрежа и способно да открие и най-малките пукнатини в листа метал. 

В основаната на програмната платформа лежат алгоритми за машинно обучение, които позволяват да се работи с големи масиви неструктурирани данни. Например, с изображения. В течение на няколко месеца екипът от специалисти по изкуствен интелект е обучавал невронната мрежа да разпознава дефекти, създавайки едновременно база с примери. На тяхна основа програмата се е научила самостоятелно и с висока точност да определя и маркира пукнатините дори и на нови снимки. 

В момента всичките метални компоненти, излизащи от пресите, преминават задължителна визуална инспекция. Допълнителни те са проверявани с помощта на програма за разпознаване и обработка на образи. В бъдеще въпросните изцяло ще могат да бъдат заменени от изкуствения интелект. 

През февруари Porsche съобщи за нова система, която ще позволи на ранен етап да се откриват проблеми с автомобилите. Тази невронна мрежа на базата на изкуствения интелект е способна да разпознава шумове, както и да използва всякакви отклонения от нормата за интерпретиране на характера на повредата. 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • senseipetz
    16.10.2018 11:27
    Терминатор - Се задава с по бавни но сигурни стъпки.. Или по точно Skynet...