Изброиха най-популярните автомобили на американския пазар от началото на годината

  • 21.06.2023 9:25 /
  • 4197 /
  • 0
Изброиха най-популярните автомобили на американския пазар от началото на годината

Най-популярните автомобили в САЩ са Ford и Tesla. Според резултатите от първите четири месеца на 2023 г. пикапът Ford F-150 е заел първо място, пише Automotive News, позовавайки се на данни на Experian.

От него са продадени почти 240 000 бройки. След него е Tesla Model Y, която се превърна и в най-популярния електромобил в страната. В сравнение с този януари-април миналата година резултатът на Model Y се е удвоил до 127 541 продадени бройки.

По този начин Tesla Model Y в САЩ сега се продава по-добре от Toyota Camry, Honda CR-V, Nissan Rogue, Toyota Corolla, Honda Civic, Honda Accord и други автомобили, които заемаха водещите позиции през последните години.

Model Y представлява по-голямата част от всички регистрации на автомобили Tesla, чийто брой надхвърли 211 хиляди през януари-април 2023 година.

На второ място е най-евтината Tesla Model 3 със 72 259 регистрации, което е с 28% повече от същия период на 2022 година. Търсенето на кросоувъра Model X също се е увеличило, регистрирано 8216 пъти (плюс 15 процента).

Но интересът към Model S, напротив, рязко спадна: регистрирани са само 3826 бройки (минус 67 процента).

Въпреки второто място в общото класиране на Tesla, електрическите автомобили представляват едва седем процента от регистрациите в САЩ през април.

В автопарка на страната през въпросния месец са се включили малко повече от 348 хиляди електрически автомобила, докато общата бройка на новите коли надхвърля пет милиона.

Анализаторите приписват успеха на Tesla на политиката на Илон Мъск, който реши да жертва печалбите в името на производството и по-ниските цени.

В САЩ Model Y загуби от Ford, но на световния пазар пое лидерството през първото тримесечие на годината. За първи път електромобилът стана най-продаваният автомобил в света с 267,2 хиляди продадени копия.

Бившият лидер на Toyota Corolla остана назад: японците успяха да доставят 256,4 хиляди автомобила.

 

КОМЕНТИРАЙ