Гори Tesla Model S! Колко тона вода трябват, за да бъде угасена (СНИМКИ/ВИДЕО)

  • 26.12.2018 12:33 /
  • 9036 /
  • 6
Гори Tesla Model S! Колко тона вода трябват, за да бъде угасена (СНИМКИ/ВИДЕО)
Навярно повечето шофьори си мислят, че когато се запали електрически автомобил не е кой знае колко страшно, защото липсва голям резервоар за гориво или газова бутилка. Т.е. няма предпоставки за експлозия и силно замърсяване на околната среда с изгорели газове и сажди. И дори не подозират в каква голяма грешка са.
 
 
Оказва се, че и електромобилите горят много интензивно, при което бълват наоколо огромни количества токсичен дим.
 

Вярвате или не, но през октомври 2017 г. в предградие на австрийския град Ландек пожарна бригада от 35 души се е борела с нестандартно запалване на батерията на Tesla Model S. Огънят се появил, след като Теслата се блъснала във временна мантинела. И за секунди станало страшно. 

На пръв поглед изглежда като обикновен случай, но горящата електрическа кола много сирно се различна от горящата бензинова кола. Най-малкото, защото литиево-йонните батерии, когато са изложени на външни въздействия и високи температури, отделят силно токсични изпарения.

Например инструкциите на Tesla препоръчват на пожарникарите да използват индивидуален дихателен апарат по време на гасенето на пожар на електрически автомобили. 

В инструкцията се подчертава и необходимостта от големи количества вода. За да се угаси един горящ електромобил, Tesla препоръчва резерв от най-малко 11,5 тона вода.Това е единственият начин да охладите изгарящата батерия Tesla. Изключването на високоволтовата система е приоритет за пожарникарите. Това обаче е осъществимо само, ако има достъп до електрически контур.

Австрийски пожарникари първо успяват да потушат пламъците. След това прорязват технологични отверстия в задната част на автомобила, за да се доберат до един от двата високоволтови контура. Следвайки препоръките пожарникарите оставят под карантина за 48 часа угасения автомобил, защото през този период пожарът може да се разпали отново. 

За късмет 19-годишната шофьорка на Теслата получава само леки изгаряния, за разлика от автомобила, който е изпепелен напълно.  

От пожарната служба в Ландек са заявили след инцидента, че "гасенето на пожара е извършено с максимална защита на дихателните органи и е било затруднено от няколко повторни запалвания". 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • хахахаааааа
    26.12.2018 13:03
    ЕЛЕКТРИЧЕСКИ КОЛИ ,АААААААААААА
  • Бойкот на АЛЧНИЯ сайт OLX
    26.12.2018 14:40
    Тая Тесла̀ сигурно със спирт я гасят, че така яко гори...
  • ИВ.
    26.12.2018 15:17
    Нови еко технологии- Мнооого безопасни и екологични!!!!
  • дрън дрън
    26.12.2018 15:59
    Безсмислена статия, всички коли отделят токсични газове като горят!Проблема не засегнат в статията, явно от некадърноста на автора.При тесла голямото БУМ е от батериите.
  • Явор
    26.12.2018 16:23
    Е кой гаси електричество с вода??? Тъпо!!!
  • ЛУДИЯТ
    26.12.2018 16:46
    Драги Яворе, в случая не гасиш алектрическа инсталация,, а охлаждаш запалените акумулатори. Написано е -препоръките на ТЕСЛА е гасенето да стане поне с 11.5 ТОНА( кубика) вода. Хо точно вече тези акумулатори не произвеждат ток