Голяма западна страна с пореден жесток удар по двигателите с вътрешно горене

 • 27.12.2023 10:06 /
 • 15181 /
 • 4
Голяма западна страна с пореден жесток удар по двигателите с вътрешно горене

Канада официално обяви дата, след която северноамериканската страна ще се превърне в място с нулеви емисии. Окончателната версия на решението беше публикувана тази седмица, като в него се посочва, че странат ще забрани продажбата на нови автомобили, генериращи емисии от 2035 година, пише Факти бг.

Дотогава производителите на автомобили, работещи в Канада, ще трябва да следват различни правила. Започвайки от моделната година 2026-а, най-малко 20% от превозните средства, продадени от компанията за една година, трябва да бъдат ZEV (превозни средства с нулеви емисии). До 2030 г. тази цифра трябва да нарасне до 60%, като крайната цел е да се продават само ZEV от 2035 година.

Важно е да се отбележи, че този стандарт технически няма да забранява двигателите с вътрешно горене от 2035 година. В допълнение към електрическите превозни средства с батерии и електрическите превозни средства с водород, превозните средства с нулеви емисии могат да бъдат и хибридни, но такива, които могат да се движат само на ток.

Тези PHEV хибриди трябва да работят в режим на електрическо превозно средство „за определен минимален пробег, преди да преминат към работа като хибридни превозни средства, използващи ДВГ.

Статистиката показва, че автомобилите генерират около половината от емисиите на парникови газове в Канада от транспортния сектор. А само транспортният сектор е отговорен за около една четвърт от общите емисии на парникови газове в страната. Властите планират до 2035 година всички замърсяващи нискотонажни превозни средства да бъдат премахнати от пътищата, а до 2050 г. - напълно изведени от експлоатация.

Канада е поредната страна, която започва да оказва натиск върху автомобилните производители да преминат към автомобили с нулеви емисии. По-рано тази година Европейският съюз реши да забрани продажбата на нови автомобили, генериращи вредни емисии, от 2035 г., но превозни средства с двигатели с вътрешно горене, работещи със синтетично гориво, ще бъдат разрешени.

ЕС включва 27 държави: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Република Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург , Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция.

Обединеното кралство вече не е член на ЕС, но също така ще въведе въпросната забрана за коли с ДВГ през 2035 г., пет години по-късно от първоначално планираното. Държави като Норвегия, Израел и Сингапур също поставят агресивни цели пред производителите на автомобили да преминат към електрически превозни средства. По подобен начин все повече и повече американски щати възнамеряват да приемат тези стандарти през следващите години.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Капитана
  27.12.2023 13:17
  Начело с джендъра Трюдо няма какво друго да се случи, искам да ги видя тези смешници как карат електички на минус 20 градуса зимата и как минават по 1000 км през планини и гори без нищо наоколо, хахахахаха!
 • bobo1345
  28.12.2023 17:25
  А ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА АКУМУЛАТОРЧЕ ЩЕ СЕ СЪСИПВА ПРОРОДАТА НА ЗЕМЯТА..ТОВА Е НАЙ..ГОЛЯМАТА ПРСТОТИЯ НА КОРПОРАЦИИТЕ.....ГРАБЕЖ И УНИЩОЖЕНИЕ НА ПРИРОДАТА
 • Мафия
  29.12.2023 3:38
  Идиотизмите на Новия световен ред нямат край. Това, че проиводството на акумулаторите за тези коли е антиекологично, и пълно с вредни емисии едно. Второ: Електромагнитните вредни емисии от тези коли, се премълчават. (Справка: Заболяванията на машинисти на електролокомотиви.)
 • кеф
  29.12.2023 13:59
  Добре е , че България не е канада !