Голяма изненада с цените на електромобилите на старо: ДВГ държат цена, докато електричките ...

  • 24.07.2023 8:58 /
  • 19123 /
  • 0
Голяма изненада с цените на електромобилите на старо: ДВГ държат цена, докато електричките ...

Статистиката показва, че цените на старите електрически автомобили падат по-бързо и по-осезаемо, отколкото автомобилите с двигатели с вътрешно горене.

Една от основните причини е намалението на цените на новите Tesla.

Тази тенденция е регистрирана от анализаторите на автомобилната изследователска компания iSeeCars, пише Факти бг. В доклада си за юни 2023 г. те отбелязват, че цените на употребяваните електрически превозни средства са паднали с почти 30% на годишна база.

Ако спадът на цените беше фиксиран на 8.8% през януари и 16.8% през март, той се ускори до 29,5% през юни. За да получат обективни резултати, експертите анализират сделки с повече от 1.8 милиона автомобила на възраст от една до пет години за периода от юни 2022 г.

„Преди година цените на употребяваните електрически автомобили растяха по-бързо, отколкото на обикновен автомобил.

Цените на електрическите автомобили в момента падат почти 10 пъти по-бързо, отколкото на класическите автомобили, което отразява ясна промяна в търсенето и предлагането на електромобили" , - подчертава изпълнителният анализатор на iSeeCars, Карл Брауер, в коментар към доклада.

Докато цената на електрическите автомобили бързо намалява, общият пазар на стари коли с ДВГ се стабилизира. След спад на цените от 2.9% през май и 3.6% през април, общите цени на превозните средства с двигатели с вътрешно горене са намалели на половингодишна база бележи спад само с 1.2%.

Спадът в цените на употребяваните електрически автомобили се дължи на факта, че Tesla, за да увеличи обема на продажбите, започна масово да намалява цените на своите автомобили Model 3 и Model Y. Тъй като цените на новите модели паднаха, стойността на употребяваните електрически автомобили също започна рязко да намалява.

Припомняме, че поради намалението на цените Tesla е доставила 466 140 електрически автомобила на клиентите през април-юни в сравнение с 254 695 през същия период на миналата година.

Има и още един фактор. Според гореспоменатия Брауер други фактори за намаляването на цените на пазара на употребявани електрически превозни средства включват до известна степен стабилизирането на цените на горивата (което нанесе щети на търсенето на електрически превозни средства).

Така че обикновените купувачи търсят по-добри оферти за автомобили, независимо от двигателя. Както вече споменахме, статистиката е за САЩ, но според анализаторите, подобни данни съвсем скоро ще се появявaт и на европейските пазари. С други думи електрическите автомобили на старо ще продължат да се обезценяват, но тези с ДВГ - не. 

КОМЕНТИРАЙ