Големият "брат“ на Dacia Duster ще бъде пуснат през 2025 г

https://auto.blitz.bg/novini/golemiyat-brat-na-dacia-duster-shte-bade-pusnat-prez-2025-g Auto.blitz.bg
Големият "брат“ на Dacia Duster ще бъде пуснат през 2025 г

Новият семеен SUV Dacia Bigster е един от най-очакваните нови продукти на автомобилния пазар. Средноразмерният SUV ще се конкурира с популярни модели като Ford Kuga и Nissan Qashqai.

Първите официални тийзър изображения за Bigster са кратки. Единственият детайл, който може да се види ясно, е набор от Y-образни задни светлини, точно същите като на най-новата Dacia Duster.

Експертите обаче вече имат ясна представа какъв ще бъде новият модел, защото концепцията Bigster беше показана още през януари 2021 г. и постави началото на нова ера в дизайна на Dacia.

Bigster ще бъде на по-ниска цена от няколко конкурента в сектора на семейните автомобили. Nissan Qashqai, например, сега започва от $40 000. Kia Sportage има малко по-ниска начална цена от $38 500, докато Ford Kuga започва от $42 000.

Dacia Bigster вероятно ще бъде пуснат на пазара с начална цена под $38 000.

Duster, по-малък от Bigster, е по-скоро съперник на Nissan Juke, отколкото на Qashqai, докато новата кола ще запълни празнина в гамата на марката за по-голям, семеен модел.

Dacia Bigster вероятно ще бъде около 4,6 м дълъг, забележимо увеличение спрямо 4,3 м Duster, и ще бъде приблизително със същия размер като най-новите Ford Kuga, Volkswagen Tiguan и Vauxhall Grandland.

Прототипът, който бе забелязан по време на тест, включва тънки LED фарове и Y-образни задни светлини точно като концепцията. Въпреки това разширените калници и издълбаният дизайн на предния капак изглежда са смекчени за цивилната версия.

Размерът и формата на Bigster също водят до просторен интериор. Изпълнителният директор на Dacia Денис Льо Вот обаче потвърди пред Auto Express, че Bigster определено няма да бъде седемместен.

Bigster ще използва новия 10,1-инчов централен сензорен екран на Duster, седем-инчов цифров инструментален панел и новата система YouClip на Dacia.

Автомобилът ще бъде базиран на CMF-B, който Dacia използва за компактния SUV Duster, суперминито Sandero и седемместния Jogger. Bigster ще бъде най-големият модел, който Dacia поставя на тази платформата, но това ще помогне да се запази цената по-достъпна в сравнение с конкурентите.

Платформата CMF-B може да използва хибридни технологии. Duster, например, се предлага с мекия хибрид TCe 130, произвеждащ 128 к.с., и може да бъде оборудван със задвижване на две или четири колела.

В същото време системата Hybrid 140 съчетава 1,6-литров четирицилиндров бензинов двигател с два електрически мотора, което позволява на превозното средство с пълно хибридно задвижване да се движи до 80 процента от времето на чисто електричество.

Горещи

Коментирай