Германски експерти посочиха петте най-важни тенденции в мобилността през 2022 година

  • 11.01.2022 8:33 /
  • 1915 /
  • 0
Германски експерти посочиха петте най-важни тенденции в мобилността през 2022 година

Мобилността има бъдеще и все още е топ актуална тема: електромобилите, автономното управление, иновациите при употребата и много други.

Експертите по мобилност от германската компания Invers, разработила идеята за съвместно използване на транспортни средства, посочиха петте най-важни тренда, които ще движат индустрията на съвместната мобилност през идната година. 

1. Данните за автомобилите стават все по-актуални. 

Автономното шофиране, информационно-развлекателните функции и функциите на комфорта, техническото обслужване, анализа на пътуванията - за всичко това са необходими неизчерпаеми и надеждни данни от автомобила. Темата не е нова, такива приложения, като споделянето на автомобили, вече от доста време използват достъпа до данните. 

От една страна, това повдига въпроса за това, какви данни на кой принадлежат и как те трябва да се обработват, след като са конфиденциални. От друга страна - иновативните решения показват как може да се подобри мобилността на базата на интелигентното използване на данни. 

2. Абонамета за автомобили ще привлече още клиенти.  

Абонаментът за автомобили е удобна алтернатива на частната собственост. Автомобилните производители от различни страни виждат в това определен потенциал. Появяват се доста стартъпи, предлагащи тази услуга. А китайският производител Geely дори е създал модел автомобил с марката Lynk & Co, който е достъпен само чрез абонамент.

3. Микроколите 

Twizy, Microlino, City Transformer, Rocks-e - интересът към компактните леки коли отново е на мода. За разлика от класическите автомобили, те са разработени за удовлетворяването на конкретни потребности с ясно определена област на градската мобилност: за по-бавните скорости в градски условия с ниво на комфорт, съпоставимо с това на големите автомобили. 

В същото време те са по-леки и икономично. В някои случаи това е нещо средно между автомобил и мотоциклет и в определен смисъл съчетава преимуществата на паркирането на двуколесното транспортно средство с товароносимостта на кола. 

4. Броят на вановете, превърнати в кемпери, расте. 

По време на пандемията много любители на пътешествията откриха за себе си спокойната почивка в своите автомобилни домове. По-късно това прерасна в тенденция сред онези, които можеха да работят без да посещават офиса, и обичат едновременно да пътешестват. 

Според изследване на промишлената асоциация на САЩ Go RVing, броят на пътешествениците в автомобилните домове ще се увеличи от 56 милиона през 2021 година до 65 милиона през следващата. Наемодателите пък на подобни возила вече предлагат удобен процес по резервация по интернет, който се извършва дори през телефона. 

5. Товарните велосипеди 

Товарните велосипеди облекчават живота на жителите на центровете на мегаполисите, помагат за промяната в трафика и в момента се превръщат в доходоносен бизнес модел. 

Пазарът преживява истински бум, а разнообразието и обемът на предложенията расте. От септември 2021 година Лондон изпитва каршеринг на товарни велосипеди, а в Германия има около 150 доставчици на услуги за наем на товарни велосипеди. 

Като цяло изследователите отбелязват тенденцията за съвместно използване на транспорта и не само на автомобили. Добавят се все нови и нови видове транспортни средства, като товарни мотоциклети, автогургони и товарни велосипеди. 

КОМЕНТИРАЙ