Германия губи автомобилни заводи - американците се прибират у дома

  • 12.02.2024 9:29 /
  • 2437 /
  • 0
Германия губи автомобилни заводи - американците се прибират у дома

Поради високата цена на енергията производството в Европа престана да бъде рентабилно и американските производители на автомобили започват да затварят производствата си на Стария континент под предлог, че ги преобразуват в производство на нови електрически модели, които жителите на Старият свят скоро ще трябва да шофират.

Например Ford ще съкрати 3500 работни места в завода си в Заарлуи, Германия, и вече е договорил това с германския синдикат IG Metall.

В момента заводът в Заарлуисе произвежда Ford Focus, но автомобилният производител каза, че след предстоящото спиране на модела заводът ще премине към производство на следващото поколение електрически превозни средства.

Изведнъж обаче стана известно, че обещаните електрически автомобили ще се произвеждат в завода на Ford във Валенсия (Испания). В резултат на това германският завод остана с празни ръце. Изглежда, че Ford се изтегля от Европа тихомълком.

IG Metall заяви, че е договорено около 1000 работни места да останат в немския завод на Ford . Въпреки че сега не е ясно какво ще правят тези хора. Нещо повече, синдикатът съобщи за друго споразумение с Ford - няма да има принудителни съкращения до 2032 г., но служителите ще могат да напускат предсрочно с добро обезщетение, пише Auto News Europe.

„Не можахме да намерим по-добро решение, затова решихме да направим съкращенията на работни места възможно най-скъпи за Ford“, каза местният ръководител на IG Metall Mitte Йорг Кьолингер.

Бъдещето на завода в Заарлуиостава неясно. Миналата година беше съобщено, че няколко китайски автомобилни производители, включително BYD и Chery, се интересуват от придобиването на завода. Ford проведе разговори и с немски производител на соларни панели, но всички преговори се провалиха.

Може би скоро заводът в Заарлуи ще стане толкова изоставен, колкото този завод на Фиат .

 

 

КОМЕНТИРАЙ