Ford: Убиваме на пазара евтините китайски електромобили с това

  • 13.02.2024 8:57 /
  • 12772 /
  • 0
Ford: Убиваме на пазара евтините китайски електромобили с това

Ford ще намали цените на електрическите си автомобили, използвайки нова платформа. Изпълнителният директор на Ford Джим Фарли обяви разработването на нова платформа за електрически превозни средства, която ще може да се конкурира по цена с Tesla Model 3 и достъпните китайски електрически превозни средства.

Новата платформа се разработва от екипа на skunkworks, който работи независимо от основната структура на компанията и е фокусиран върху създаването на евтина електрическа платформа.

Фарли отбеляза, че основната цел на тази платформа е да намали първоначалните разходи за закупуване на електрическо превозно средство, което е една от основните бариери пред по-бързия преход към електрически превозни средства.

Според Фарли новата платформа е предназначена да се бори с Tesla и достъпните китайски автомобили, които са основните конкуренти на пазара на електрически превозни средства.

Tesla Model Y струва няколко хиляди долара по-малко от Ford Mustang Mach-E, а най-евтиният автомобил на Tesla, седанът Model 3, струва почти 8000 долара по-малко.

Въпреки че Mustang Mach-E и F-150 Lightning са сред най-скъпите автомобили на Ford, компанията не печели от тях и е загубила 4,7 милиарда долара от електрически превозни средства през 2023 г.

Новата платформа, разработена от skunkworks, ще бъде ориентирана към печалба и ще позволи на Ford да предлага по-достъпни електрически превозни средства, които могат да се конкурират с Tesla и китайските производители.

Фарли също отбеляза, че новата платформа ще бъде гъвкава и ще позволи създаването на различни видове електрически превозни средства, включително кросоувъри, седани и пикапи.

Очаква се първите автомобили на новата платформа да се появят през 2025 г. Ford планира да произвежда 2 милиона електрически превозни средства годишно до 2026 г. и да стане напълно електрически до 2030 г.

 

 

КОМЕНТИРАЙ