Ford показа движението по пътищата на бъдещето. Без светофари (ВИДЕО)

  • 12.10.2018 9:20 /
  • 2407 /
  • 0
Ford показа движението по пътищата на бъдещето. Без светофари (ВИДЕО)

Компанията Ford публикува видео, в което нагледно показва как в близко бъдеще може да изглежда движението на безпилотните автомобили. По пътищата без светофари.

Според данните на производителя, всяка година шофьорите прекарват средно два дни, чакайки зелен сигнал на светофара за движение. Освен това около 60% от всички произшествия се случват на кръстовища. От "Форд" смятат, че е възможно да се справим и с двата проблема благодарение на автономните машини.

Новата разработка на компанията позволява на автомобилите да комуникират помежду си, като определят точно местоположението си. Ако колите се приближават към едно и също кръстовище, то електрониката ще изчисли идеалната скорост на преминаване, така че автомобилите да не е необходимо да спират. Желаната скорост ще бъде съобщена на водача.

Тази система е разработена като част от британската държавна програма Autodrive. Тригодишният проект изследва автономни и свързаните в мрежата технологии и автомобилите. Тестовете се провеждат по пътищата на Милтън Кейнс и Ковънтри. Програмата ще приключи в края на октомври. Общата инвестиция в проекта възлиза на 20 милиона паунда. /auto.blitz.bg

 

КОМЕНТИРАЙ