Fiat Chrysler инвестира €167 милиона в завод за електромобили в Източна Европа

 • 30.12.2020 16:48 /
 • 1256 /
 • 2
Fiat Chrysler инвестира €167 милиона в завод за електромобили в Източна Европа

Fiat Chrysler ще направи значителна инвестиция от 167,15 милиона евро в завода си в Тихи, Полша. В него ще бъдат произвеждани електрически и хибридни автомобили, пише Emerging Europe, цитирано от money.bg.

Моделите на Jeep, Fiat и Alfa Romeo на FCA "ще бъдат произведени с най-модерните задвижващи системи, включително изцяло електрическо задвижване", в завода в Тихи според изявление на компанията.

Инвестицията ще бъде голям тласък за Полша, най-голямата икономика в Източна Европа. Страната се надява преминаването към електрически превозни средства да помогне на автомобилния сектор да настигне регионалните конкуренти Чехия и Словакия.

"Съвременните хибридни и електрически автомобили на Jeep, Fiat и Alfa Romeo ще започнат да напускат фабриката в Тихи през 2022 г.", написа вицепремиерът на Полша Ярослав Говин в Twitter. Според думите му това е "доказателство за доверието на пазара в Полша" .

Заводът, в който работят около 2 500 души, в момента произвежда автомобилът Fiat 500 и супермини Lancia Ypsilon. През 2019 г. фабриката произвела около 263 000 автомобила, почти всички от които са били изнесени на 58 пазара в света.

Fiat Chrysler планира да увеличи годишното производство в завода до 400 000 коли.

Съобщението на FCA идва само седмици след като Полша обяви, че планира производство на свои електрически автомобили като производството трябва да започне до 2024 г. Фабриката на полската компания ElectroMobility (EMP) за електрическите автомобили, която ще носи марката Izera ще бъде построена в град Явожно, също в района на Силезия.

ElectroMobility разкри два прототипа на автомобилите Izera - SUV и хечбек - през юли. Според твърденията първите автомобили ще излязат от завода през третото тримесечие на 2023 година.

Местният пазар е потенциално доста голям за превозните средства, ако те са на достатъчно добри цени. Полша има по-малко от 7000 напълно електрически автомобила по пътищата си, въпреки че страната е лидер в производството на електрически автобуси, с производството на Solaris в Болехово близо до Познан, произвеждащ превозни средства за градове в цяла Европа.

Италианско-американската компания Fiat Chrysler планира до края на следващата година 60% от моделите й автомобили да са напълно електрически или хибридни. "До края на 2021 г. от всички предлагани модели на Fiat 60% ще бъдат електрически", съобщи преди седмици Лука Наполитано, ръководител за Европа, Близкия изток и Африка за марките Fiat, Lancia и Abarth.

През октомври Fiat Chrysler се ангажира с амбициозна многогодишна инвестиция в Уиндзър, Канада, която се очаква да създаде около 2 000 работни места в региона. Компанията може да инвестира до 1.5 млрд. долара в завод за сглобяване на електрически автомобили.

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

 • Ама,
  31.12.2020 18:19
  защо завода не е в Б-я ?!
 • до предния
  01.01.2021 1:51
  защото сме още бай ганьовци, затова!