Ето в коя държава забраняват напълно заредените електрически коли в гаражите

https://auto.blitz.bg/novini/eto-v-koya-darzhava-zabranyavat-napalno-zaredenite-elektricheski-koli-v-garazhite Auto.blitz.bg
Ето в коя държава забраняват напълно заредените електрически коли в гаражите

Наскоро Mercedes-Benz EQE се запали в Сеул, докато беше паркиран в подземен гараж на жилищен комплекс. По изчисления на местните медии пожарът е нанесъл щети на 880 превозни средства наблизо и е оставил 1600 домакинства без ток или вода за една седмица.

За да избегне подобни инциденти в бъдеще, властите в Сеул решиха да се намесят. Властите смятат, че електрическите превозни средства с напълно заредена батерия представляват по-голяма заплаха и се явяват пожаропасни.

Въпреки че не са провеждани проучвания за безопасността на елекромобили с наполовина изтощена батерия, служителите са толкова загрижени за инцидента с пожара, че  планират да въведат нови правила.

Властите в Сеул искат да забранят на собствениците на електрически коли, чиито батерии са заредени над 90%, да използват подземни гаражи. В допълнение към това, лимит на зареждане от 80% ще бъде определен и за държавни бързи зарядни устройства в целия град. Според плана на служителите в бъдеще частните станции за зареждане също ще трябва да се придържат към тези изисквания.

Стана ясно какви са таксите за паркиране в различните страни по света

Корейските медии съобщават, че през септември ще бъдат въведени нови правила. Собствениците на електрически превозни средства са възмутени, защото властите всъщност ще принудят шофьорите да използват по-малко пробег. Интересното е, че повечето учени също се обявиха в защита на шофьорите.

„Максималното зареждане не е критичен фактор при пожар. Електрическите автомобили са проектирани от самото начало така, че никога да не достигнат пълно зареждане, дори ако на таблото пише, че е 100 процента“, казва професор Юн Уон Суба, който ръководи изследователския център за батерии, управляван от университета Сунгкюнкван и Samsung SDI.

Вижте как автомобил се взриви на газостанция ВИДЕО

Според статистиката от 139 пожара на електромобили, регистрирани в Южна Корея през последните три години, само 26 са възникнали, докато колата се е зареждала.

За сравнение, 68 пожара са възникнали, докато автомобилът се е движил, а други 36 са възникнали, докато електрическият автомобил е бил паркиран. Конкретният пламнал електрически автомобил Mercedes-Benz е бил паркиран и не се е зареждал.

Горещи

Коментирай