Ето с колко ще поскъпнат автомобилните гуми заради К-19 и какви още проблеми ни навлече вируса ВИДЕО

  • 01.11.2021 9:03 /
  • 3027 /
  • 1
Ето с колко ще поскъпнат автомобилните гуми заради К-19 и какви още проблеми ни навлече вируса ВИДЕО

На прага на зимата, доставката на чисто нови гуми може да отнеме няколко месеца.

Един от хората, на които му се налага да чака дълго, е Иван Жиков. В момента има голям наплив и затова се получава така”, споделя мъжът.

Все пак преценил, че няма да рискува със стари гуми през този зимен сезон. „Много е важно гумите да се сменят навреме. Това е единствената връзка на колата с пътя”, пояснява Иван.

Не напливът, а кризата покрай пандемията от COVID-19 са в основата на забавените доставки, казват от бранша. „Миналата година имаше спад с 20% за цяла Европа в продажбата на гуми. Сега пък има по-голям ръст в търсенето и по този начин се получава едно недобро планиране на производството”, обясни управителят на център за гуми Дилян Николов.

Основният проблем е с производството за най-големите размери - за джипове и камиони. „Там се изисква повече каучук. Има и липса на суровина”, каза още Николов.

Ивайло Колев е от хората, които успява да смени гумите на тира с чисто нови. „При мен нямаше проблем. Зависи и от размера на гумите, а и от търсенето”, пояснява мъжът.

Проблем обаче имат шофьорите, които чакат гуми от Корея и Япония. „Дължи се главно на транспорта, повишаването на цените и забавянето на самите контейнери”, заяви Николов. 

А всичко това води до сериозен ръст на цените. Междувременно от утре КАТ започва с проверките за състоянието на автомобилите. По време на акция „Зима" миналата година са били засечени близо 1600 автомобила с неизправни светлини, 184 – с разкъсани или износени гуми и 66 – с неизправни чистачки. 

„Тази година акцията ще се проведе от 1 до 30 ноември. Тя ще бъде разделена на три етапа. Първият ще бъде насочен към велосипедите и индивидуалните електрически превозни средства.

Вторият етап ще акцентира върху поведението на пешеходците. По време на третия етап ще следим за изправността на колите и готовността им за зимния сезон”, заяви инспектор Георги Митев от „Пътна полиция”.

Зимните гуми ще са задължителни от 15 ноември до 1 март.

За да научите с колко ще поскъпнат гумите заради коронавируса, гледайте видеото. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Paola
    01.11.2021 23:47
    Спрете мастурбацията, вижте какви красиви момичета търсят секс без ангажимент - https://bit.ly/bggirls