Ето кои са най-скъпите платени пътища в света ТАБЛИЦИ

  • 11.03.2021 8:50 /
  • 1587 /
  • 0
Ето кои са най-скъпите платени пътища в света ТАБЛИЦИ

Срещата с платен път може да се превърне в неприятна изненада, особено ако се намирате в чужда държава и не сте свикнали да плащате за преминаване.

Австралийската компания Budget Direct е анализирала стойността на пътните такси за повече от 400 платени пътища в различни страни, за да състави класация на най-скъпите и най-евтините.

В рейтинга са включени пътища от Швейцария, Австрия, Фарьорските острови, Хърватия, Дания, Полша, Белгия, Китай, Албания, Швеция, САЩ, Канада, Беларус, Холандия, Австралия, Германия, Ирландия, Великобритания, Нова Зеландия и ОАЕ.

Оказало се е, че в страните, където платените пътища са по-често срещани, размерът на пътните такси обикновено е нисък, а в страните, където има само няколко платени пътища, сумите на таксите могат да достигнат невероятни суми.

Да вземем например Швейцария, където има само два участъка за събиране на такси. Това са тунели под Алпите, чиято средна цена е 23,60 франка, или 21,90 евро.

Вижте какви са солените глоби за шофьорите по пътищата на Европа

От друга страна, в Обединените арабски емирства, при заплащане на пътната такса на пътя Salik, шофьорите се таксуват само 4 дирхама, което е само 0,90 евро.

Второто място по цена на заплащане е заето от австрийските пътища (средната цена е 13,46 евро). На трето място са пътищата на Фарьорските острови, преминаването по които струва 100 датски крони или 13,45 евро.

В петицата попадат Хърватия и Дания (12,63 и 8,87 евро). 

Рейтинг на безопасността на пътищата в Европа, вижте на кое място е България

На второ място сред най-евтините пътища са се оказали тези в Нова Зеландия (1,26 евро), Англия (2,41 евро), Ирландия (2,52 евро) и Германия (3,15 евро).

Според проучването на Budget Direct, най-скъпите пътища в света са магистралата в Пенсилвания в САЩ (112,9 долара) и високопланинският алпийски път Гросглокнер (37,5 евро). И двете трасета се отличават с красива природа и привличат много туристи, което обяснява и цената на пътуването по тях.

/auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ