Ето къде колите поевтиняха заради войната в Украйна

https://auto.blitz.bg/novini/eto-kde-kolite-poevtinyaxa-zaradi-voinata-v-ukraina Auto.blitz.bg
Ето къде колите поевтиняха заради войната в Украйна

Японското бизнес издание Nikkei съобщи за спад в цената на автомобилите втора ръка в Япония. През първите две седмици на март тази година поддържаните коли са поевтинели с пет процента. Тази тенденция се свързва с икономическите санкции против Русия, която бе голям пазар за износ на автомобилите втора ръка на Страната на изгряващото слънце. 

Във връзка с прекратяването на доставките в Русия, японските експерти очакват увеличаване на търсенето на местните жители на кола "втора употреба". 

Според оценките на специалистите, през първите две седмици на март цените на автомобилите с пробег в Япония са спаднали с пет процента. В момента средната цена на поддържан автомобил възлиза на 785 000 йени (около 11 000 лева).

Русия е най-големия пазар за износ на коли втора ръка. 

В края на февруари Япония подкрепи антируските санкции, прекратявайки износа на коли за Владивосток. Освен това, заради нестабилнолстта на курса на националните валути, руските купувачи все по-често отказват да купуват коли с десен волан. 

При това цената на новите автомобили в Япония продължава да е доста висока заради дефицита на чипове. Във връзка с това, експертите очакват, че спада в цените на колите втора употреба в страната ще доведе до това, че местните жители все по-често ще избират да си купят употребявана кола.  

 

Горещи

Коментирай