Ето какви глоби плащат шофьорите по света за превишена скорост

  • 16.12.2021 9:50 /
  • 2391 /
  • 1
Ето какви глоби плащат шофьорите по света за превишена скорост

Австралийската застрахователна компания Budget Direct е решила  да събере статистически данни и да изясни какви са глобите за превишена скорост по света.

В самата Австралия глобите за превишена скорост са различни в различните щати. Властите в Нов Южен Уелс, където се намира Сидни, налагат максимална такса от 2350 австралийски долара (1682 американски долара) за превишаване на ограничението от 45 км/ч. 

Във Виктория, обаче, където се намира Мелбърн, за нарушението се налага максимална такса от 793 австралийски долара (568 щатски долара), но то води до задължително отнемане на правата за управление на МПС, което в крайна сметка ще струва по-скъпо на нарушителя.

В някои страни глобите се изчисляват въз основа на основния доход на шофьора - така властите се опитват да спрат превишаването на скоростта сред по-заможните хора, за които глобите за превишена скорост се смятат за малко заплащане за спестеното време.

Ето кога е написана първата глоба за превишена скорост в света и как е измислен скоростомерът

В последния случай анализаторите на Budget Direct използват средния национален доход като референтна стойност, за да изчислят средната глоба за превишена скорост. Судан е с най-ниския показател. Превишаването на скоростта в тази страна се наказва с глоба от 0,09 долара.

Според таблиците на Budget Direct максималната глоба в САЩ за това нарушение е 2000 долара, но размерът ѝ варира в зависимост от щата и от това колко е превишена скоростта.

В Северна Америка лидерът по най-високи глоби е Аржентина, която налага еквивалента на 3716 долара. На противоположния полюс е съседен Парагвай, който налага глоба от 0,13 долара за същото нарушение. Точно така, 13 цента.

Екшън с преследване и пистолет след като шофьорка отказа да плати глоба ВИДЕО

В много европейски държави се налагат високи глоби за превишена скорост. 20-те най-големи глоби за превишена скорост, издавани някога, са европейски. В челната тройка са Швейцария, Белгия и Великобритания, въпреки че в страната на рали шампионите Финландия има дузина рекордно високи глоби за превишена скорост.

Най-отличителният случай е глобата от близо 1 милион долара, когато 37-годишен шведски шофьор кара своя SLS AMG с 300 км/ч на магистрала A12 между Берн и Лозана през август 2010 г.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • 123
    16.12.2021 10:37
    Да бе! Откога Аржентина е отишла в Северна Америка? Вярно е, всички искат там, ама цяла държава?...