Елмобилите с нова победа срещу ДВГ, отново става дума за пари

  • 30.08.2022 8:14 /
  • 2221 /
  • 1
Елмобилите с нова победа срещу ДВГ, отново става дума за пари

Цените на електроенергията в момента са исторически високи. Въпреки това разходите за електроенергия за електрически автомобил със същия годишен пробег както класически автомобил с ДВГ все още са с 44 процента по-ниски от разходите за гориво за бензинов двигател.

Като цяло зареждането на електромобила увеличава вече годишната сметка за електричество на четиричленно семейство с 56 процента.

С годишно потребление от 4250 кВтч, домакинство в Германия в момента плаща средно 1676 евро за електричество - килоВатчас струваше 39 цента през юли.

Проучване на най-големия немски автомобилен клуб ADAC за пробега на електрическите автомобили показа, че тестваните електрически автомобили консумират средно 21,6 кВтч на 100 километра.

При среден годишен пробег едно семейство плаща около 932 евро допълнителни разходи за електроенергия, ако зареди напълно колата у дома. След това разходите нарастват до 2608 евро на година.

За разлика от електрическата кола, семейство с кола с бензинов двигател плаща почти 80 процента повече за гориво (742 евро) за същия пробег. Бензиновите двигатели консумират средно 7,7 литра на 100 километра. При сегашната цена на бензина и средния пробег разходите са около 1674 евро на година. Включвайки разходите за електричество, четиричленно семейство тогава трябва да плати 3350 евро годишно.

„Разходите за гориво за електрически автомобил често са надценени“ - казва Щефен Зутнер, енергиен мениджър в Check24 - „Въпреки високите цени на електроенергията, електро автомобилите все още са много по-евтини от двигателите с вътрешно горене, когато става въпрос за употребата им.

Сравнението на разходите показва, че една елкола е почти седем евро по-евтина от бензинов двигател и почти шест евро по-евтина от дизел при изминаване на 100 километра."

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Неам нерви
    31.08.2022 5:58
    Проста сметка демострира че разликата в цената на електромобила не може да се изплати поне 15 години. Сега ми кажете че ще карате този електромобил повече от 15 години.