Експерти установиха най-опасния автомобил за пешеходците на кръстовища

  • 30.03.2022 8:46 /
  • 4111 /
  • 0
Експерти установиха най-опасния автомобил за пешеходците на кръстовища

Застрахователният институт за безопасност на пътното движение на САЩ (IIHS) публикува интересно изследване. Отдавна е известно, че големите всъдеходи и тежките кросоувъри са по-опасни за пешеходците, отколкото малолитражките.  

В новото изследване на IIHS са били проучени най-честите удари на пешеходци, които се случват на кръстовища или близо до тях. При това е бил отчитан размера на автомобилите. 

Трябва да се отбележи, че в периода от 2014 до 2018 година повече от 900 от около 5 800 смъртни случая на удари на пешеходци са се случвали на кръстовища или близо до тях. 

Според изследването, вероятността ударът на пешеходеца по време на ляв завой на кръстовище да приключи със смърт е, примерно, два пъти по-малка в случай, че колата е всъдеход (спрямо градските хечбеци, седаните и комбитата). Ако става дума за ван или миниван, то вероятността е почти три пъти по-голяма, и почти четири пъти, ако става дума за пикап. 

При десен завой вероятността от трагична авария в случая с пикапите е по-голяма с 89%, а в случай с всъдеход - с 63%.  

"Възможно е размерът, формата или разположението на колоните на предното стъкло да затрудняват обзора на шофьорите при тези големи транспортни средства и да не позволяват на пешеходците да бъдат видени, докато пресичат пътя", казва главният инженер по транспорта на IIHS Вен Ху.

В IIHS смятат, че са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере причината за тази статистика. Вероятно, ще се наложи да се преразгледат нормативите, прилагани в конструкцията на автомобилите, смятат в института. 

КОМЕНТИРАЙ