Експерти: Това са местата на колата, които страдат най-много след зимата

  • 01.03.2022 9:39 /
  • 2002 /
  • 0
Експерти: Това са местата на колата, които страдат най-много след зимата

Ще ви разкажем за няколко по-сериозни слабости, които се проявяват в целия си блясък на превозни средства, които са оцелели през зимата. И дори малък пробег през студените месеци не трябва да разубеждава водача да инспектира възможните проблемни зони на колата си. Ето и пет от тях, пише Факти бг.

1. Преди всичко ще говорим за сигурност. Повдигнете всяко колело с крик и проверете състоянието на сферичните шарнири, като разклатите колелото вертикално. Можете да определите дали кормилните накрайници са разбити, като заклатите колелото хоризонтално. Ако има обратна реакция, отиваме в автосервиз и отстраняваме проблема.

2. При смяна на зимни гуми с летни, не забравяйте да балансирате всяка джанта с лятна гума и не пестете пари за реглаж особено на предните колела, защото след тежките пътни условия през зимата, сходимостта може да не е перфектна.

3. Понякога шофьорите изчакват до лятото, за да сменят течащи и неработещи амортисьори - едно от най-слабите места, страдащо най-много след зимните приключения. Не бива обаче да правите това, тъй като ако не ги смените веднага, а чакате топлите месеци, е доста вероятно да се появят неизправности на други елементи по окачването, а това е скъп и дълъг ремонт, особено ако резервните части за колата са редки.

4. Друго слабо място, което се разкрива след зимните студове, са т.нар. маншони, както и държачите за изпускателната система, опори (тампони) на двигателя и всякакви видове уплътнения, чието състояние може да се провери само на чист двигател и скоростна кутия. Шофьорите могат и сами да проверяват повечето видове гумени изделия, с изключение на труднодостъпни места, така че ако колата е на по-малко от пет години, можете да се справите с визуална проверка, а ако е на повече, би било полезно да отидете в сервиз за подробна диагностика.

5. Маркучи за високо налягане, спирачни тръби, както и техните връзки – всички тези елементи на автомобила страдат силно при зимна експлоатация. Ако забележите пукнатина или теч, незабавно отстранете проблема и тогава автомобилът ще бъде готов да посрещне лятото, без да дразни собственика си с по-сериозни неизправности.

КОМЕНТИРАЙ