Експерти посочиха кои са най-опасните шофьори на пътя

  • 12.10.2020 8:19 /
  • 2271 /
  • 0
Експерти посочиха кои са най-опасните шофьори на пътя

Американският застрахователен институт за безопасност на движението (Insurance Institute for Highway Safety, IIHS) проведе изследване, в което установи, че 70-годишните шофьори по-рядко участват в катастрофи със смъртен случай в сравнение с тези на възраст между 35 и 54 години. Съответно, това означава, че те са по-малко опасни на пътя

През последните 20 години в САЩ се е удвоил броят на възрастните хора, които управляват автомобили. Въпреки разпространеното мнение, че тази категория шофьори са по-опасни заради влошаване на зрението и забавянето на реакциите, броят на катастрофите със загинали в тях е по-нисък отколкото при хората на средна възраст - един човек на милион изминати мили.

Според експертите, това се дължи на няколко основни фактора. Първо, автомобилите вече са далеч по-безопасни, второ - пътната инфраструктура е по-развита и трето - качеството на живот е по-високо, което съответно подобрява здравето на възрастните граждани.

По данни на застрахователите, през периода от 1997 до 2018 година броят на катастрофите, в които участва един шофьор на 70 или повече година, е намалял с 43%. В същото време инцидентите с летален изход, в които попадат водачите на средна възраст, е съкратен с 21%.

Оказва се още, че причините за тежки катастрофи на пътя са както бързото, така и бавното шофиране, особено при движение по скоростни магистрали, като разликата между тях постепенно намалява.

КОМЕНТИРАЙ