Експерти обясниха защо евтиния бензин поврежда двигателя

  • 28.09.2023 8:33 /
  • 6040 /
  • 4
Експерти обясниха защо евтиния бензин поврежда двигателя

Експертите разбраха дали е възможно да се кара с бензин А92 вместо с бензин A95.

Модерните двигатели могат да работят с бензин A92 вместо с 95, но не и при агресивно шофиране. Високата скорост и високите обороти в крайна сметка представляват риск от повреда на двигателя.

Автоекспертите разбраха колко опасно е да се премине към по-евтините аналози на горивото.

Ситуацията с нестабилност на пазара поради резките скокове в цените на бензина A95, който е най-масовият в страната, принуждава собствениците на автомобили да търсят алтернатива под формата на по-евтини опции.

Моделите на марките, представени на българския пазар днес, са много разнообразни. Има Hyundai Elantra, Kia Rio, Dacia Duster и Arkana. Има дори и китайски автомобили с турбо агрегати.

При това те могат да се зареждат, в случай, че няма друга алтернатива, и с А92, както е посочено на капачката на резервоара. Това обаче не означава, че можете да карате с такова гориво през цялото време.

Факт е, че нискооктановият бензин при силно натоварени двигатели може да провокира ефекта на преждевременна детонация - преждевременно запалване на горивото по време на цикъла на компресия. Това обикновено се случва при високо налягане, високи обороти на двигателя и високи температури.

Въпреки факта, че съвременните двигатели имат специална защита и въпросните детонации са блокирани, мощността на двигателя намалява и то значително.

По принцип можете да шофирате с А92, но за предпочитане не агресивно, в противен случай преждевременната детонация не може да бъде избегната поради резкия скок на температурата и налягането. Вашият двигател няма да ви прости това. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Тука
    28.09.2023 14:02
    Ей руския пед.ро стига с тия статии къде освен рашките и щатските круви може да намериш 92... ходи се гръмни.... ние сме в ЕУ бре педриньо
  • junteeniot
    28.09.2023 17:47
    Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами----- https://urlis.net/biocom
  • бургазлия
    28.09.2023 18:17
    И откъде бензин 92, “експерти” самозвани ?! Ааа, сетих се, в една братска страна!
  • Expert
    29.09.2023 7:37
    Липсва само "превод от руски"! Тази статия въобще не е релевантна за България! Тук няма предлагане на бензин RON92!