Експерти казаха ще купуваме ли повече нови автомобили през 2024 година

  • 25.12.2023 9:40 /
  • 2106 /
  • 0
Експерти казаха ще купуваме ли повече нови автомобили през 2024 година

Продажбата на нови коли ще се увеличи и през 2024 г. Това сочи анализ на Агенция S&P Global Mobility. От там прогнозират значителен ръст на световния пазар, пише Инвестор бг.

Според анализаторите през 2024 г.автомобилните производители ще могат да продадат 88,3 милиона нови коли, което е с 2,8% повече от тази година.

Прогнозите за 2023 г. са не по-малко оптимистични. Продажбите на леки автомобили се очаква да нараснат с 8.9% спрямо 2022 г. В числено изражение това възлиза на около 86 милиона нови коли.

Тази оптимистична прогноза се основава на данни за възстановяването на веригите за производство и доставки, нарушени от ограниченията на COVID-19. Освен това търсенето също набира скорост.

Но има и „отрицателни“ фактори - растящи цени, трудни условия за кредитиране и нарастващи темпове на електрификация.

В същото време S&P Global Mobility отрича слуховете за спад в търсенето на електрически превозни средства. Агенцията смята, че продажбите им ще достигнат 13,3 милиона единици през 2024 г., което ще представлява приблизително 16,2% от световния пазар на леки автомобили.

Според прогнозите тази година ще бъдат продадени 9,6 милиона електрически превозни средства или 12% от общите продажби.

Тази прогноза се основава на факта, че много автомобилни производители са готови да преминат към "батерийни" автомобили през следващите години, въпреки че признават проблемите с разширяването на производството на достъпни модели.

И докато в Азия и Европа търсенето на нови автомобили расте прогресивно, то, що се отнася до Северна Америка, картината не е толкова розова. Според изчисленията на анализаторите на S&P Global Mobility през 2024 г. местните компании ще произведат 15,7 милиона автомобила с ръст на производството от едва 0,5%.

КОМЕНТИРАЙ