Експерти казаха с какви повреди по окачването и кормилната уредба може да се стигне до сервиза

  • 20.06.2022 9:29 /
  • 12265 /
  • 0
Експерти казаха с какви повреди по окачването и кормилната уредба може да се стигне до сервиза

Автомобилът трябва да е технически изряден. Макар и в някои случаи вие може да достигнете мястото на ремонта на собствен ход - с включени аварийки и движейки се само напред, без да изпреварвате. При това безопасността - вашата и на хората около вас, е най-важна, предупреждават експертите. 

Ходова част 

Практиката показва, че някои собственици на коли пътуват доста дълго със счупени пружини както отпред, така и отзад. Това подсказва, че с подобна неизправност вие все пак може да достигнете до дома си. При това съветваме да проверите, дали все пак някой остър край на пружината не се е доближил твърде близко до гумата. 

Ако той изтърка и пробие стената на гумата, автомобилът ще стане неконтролируем.  

При окачването тип MаcPherson шарнирите не са натоварени толкова много, колкото при схемата с А-образни напречни носачи. Затова с луфт в шарнирите може да се движите още малко, макар и доста внимателно. 

Накрайникът на рулевата тяга - детайлът е доста отговорен, при наличие на луфт от около милиметър колата може да продължи по пътя си, макар и много внимателно. 

Разбити тампони на окачването никога не водят до разединяване на носачите с щангите или други елементи на закрепване. Да, управлението на автомобила ще се влоши, ще се появи тракане, но нищо повече. Може да се кара още малко. А чукащите стойки на стабилизиращите щанги, както и износените тампони, предизвикват само акустичен дискомфорт. 

Затова пък с издаващи звуци лагери на колелата е доста опасно да се движите. Известни са случаи, когато колелата блокират напълно. А ако това се случи с голяма скорост?  

Що се отнася до липсата на болтове и гайки при закрепването на колелата, френският специалист и автор на много книги за коли Жан-Пол Госселен казва следното:

"Винаги може да се стигне с 4 болта, вместо 5, и с три болта, вместо четири. Но никога не се опитвайте да направите това с два болта, вместо с три". 

Елементите на управлението  

Законът забранява движението с повреди в спирачната система или кормилната уредба. Но в критична ситуация да се достигне мястото на ремонта с неизправен хидро- или електроусилвател на волана е напълно възможно. Същото важи и при луфт в рейката. Необходимо е обаче голямо внимание. 

Ако накладките са се износили до самия метал, колата пак ще може някак си да спира. Но тогава обаче ще ви се наложи да сменяте не само накладките, но и дисковете.  

По-голяма опасност представлява твърде големия луфт между диска и накладките. Ако основата на накладките потъне твърде много, то може да стане лошо. Буталото може изцяло да излезе от спирачния апарат и системата да се разхерметизира. Колата ще остане почти без спирачки.  

По същата причина е много опасно шофирането с компрометиран маркуч на спирачната система.  

Поради това, че автомобилът не е биологичен обект, то с времето повредите ще стават все повече и повече. Особено опасни са увеличаващите се луфтове. Например, в луфтовете в разбития шарнир само ще растат, при което все по-интензивно. Също така се увеличава и вероятността да попадане на вода и мръсотия, което води до корозия.  

Изводи 

В критични ситуации - и само при такива - с редица повреди автомобилът е способен да се движи, но някои от повредите са наистина много опасни и е най-добре да се извика Пътна помощ с евакуатор.  

И не забравяйте, че залогът е вашата безопасност и безопасността на околните.  

КОМЕНТИРАЙ