Експерт развенча пет маркетингови трика, че трябва да сипваме от скъпия бензин

  • 20.09.2022 9:50 /
  • 39488 /
  • 5
Експерт развенча пет маркетингови трика, че трябва да сипваме от скъпия бензин

Подобреният бензин вдига мощността на колата, намалява разхода на гориво и количеството вредни емисии, увеличава пробега с едно зареждане. Експерт коментира официалните изявления на компаниите, търгуващи с гориво. 

Макретингов ход или реална полза? 

С момента на появата в продажба на "подобрените" бензини маркетолозите се опитват всячески да объркат потребителите, заливайки ги с неточна информация. 

Особено успешни в това са големите международни компании. Вместо ясно да покажат предимствата на новите бензини, те организират пресконференции, на които подобреният 100-октанов бензин неизменно се сравнява с обикновения 95 (без добавки). 

И активно призовават всичките потребители да забравят за 95 и да преминат на 100 октановия подобрен (чети най-скъпия). 

Професионалните нефтохимици многократно са пояснявали, че основният ефект от всичките подобрени бензини се базира на тяхната миеща способност. Такова гориво при постоянно използване успява да почисти натрупалите се отлагания и препятства натрупването на нови. При старите двигатели те са способни да почистят горивната система, за сметка на което характеристиките на колата се връщат към първоначалните, описани в книжката на колата. 

Да не се вярва на написаното? 

Твърдение 1. Горивото се произвежда в съответствие със стандарта за качество на фирменото гориво във всички региони на присъствие 

Мнението на експерта: въвеждат в заблуждение. Какви изисквания се повдигат за качеството на подобни горива? В държавните стандарти тяхното съществуване не е описано. В инструкциите за автомобила също не се говори за необходимостта от използването им. Получава се, че "към това гориво се прилагат същите изисквания, каквото се предявяват и към "обикновеното"". 

Твърдение 2. За сметка на по-голямото октаново число 100-октановият бензин увеличава производителността на двигателя, икономията на гориво и намалява емисиите вредни газове при съвременните автомобили 

Мнението на експерта: не отговаря на действителността. Какво е производителност на двигателя? Намек за неговата мощност? Но мощността от октановото число не зависи. Налейте в стара жигула дори и 200-октанов бензин, тя по-бърза няма да стане. 

Октановото число не е синоним на калоричност. Друг въпрос е, че в горещините бензинът с по-високо октаново число ще ви избави от възможни детонации и ще помогне по този начин да се достигне мощността по книжка. Но нямам как тя да бъде превишена. Емисиите може да бъдат намалени за сметка на качеството на бензина, а не от неговото октаново число.  

Твърдение 3: Високооктановият бензин освобождава запаса от енергия на ДВГ. 

Мнението на експерта: написаното е неграмотно. Какво е това запас от вътрешна енергия на двигателя? Видимо, производителят на гориво разчита на това, че собственикът на колата ще се хване на всякакви псевдотехнически формулировки. 

Твърдение 4. Основните предимства на обновеното гориво е икономията 

Мнението на експерта: бъдете бдителни. Прочетете текста с малък шрифт. Там има думи, че увеличаването на мощността и икономията са "до" еди-колко си процента. Тоест това може да е еднократно повишение от 0.0001%. 

Твърдение 5. Употребата на "подобрен" бензин позволява да се изминат с един резервоар няколко километра повече, отколкото при зареждане с обикновен

Мнението на експерта: твърдението е некоректно. Реално, да се изминат с едно зареждане с 50 километра повече, може само тогава, когато добре замърсеният двигател е бил измит от отлаганията за сметка на достатъчно дългата употреба на "подобрения" бензин. Повишена калорийност това гориво не притежава. Ако се проведат изпитания с два нови мотора - единия зареден с обикновен бензин, а другия с високооктанов, то резултатът ще е еднакъв. 

Да сипваме или не?

Сипвайте. Макар и не много често. Във всеки случай негативен ефект за двигателя няма да има. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Бай Миле
    20.09.2022 12:01
    Не знам откъде сте го преписали и кой неизвестен експерт цитирате, но е голяма глупост! Потърсете информация за детонационна устойчивост и тогава преписвайте случайни източници.
  • Хей АвтоБлиц
    20.09.2022 22:13
    …..няма ли да смените репортера пишещ и преписваш тези нелепи публикации? Поне му осигурете малко обучение…излагация
  • Анонимен
    23.09.2022 7:18
    Работата на горивото е по предназначението му ! А не по претенции за критерии.Единствената разлика е в цената!!
  • Toto Rino
    24.09.2022 17:00
    В БГ всеки е експерт. Дева и капацитетите
  • Бонго
    26.09.2022 17:45
    Експертът лъже ... :-) Лично съм засичал разхода на автомобила с еднакъв стил на шофиране. Със 100 октанов бензин разходът изцяло в градски условия е под 8л на 100км, а с 95 октана е около 9л на 100км. Автомобилът е Хонда Сивик 6та ген. 1.5 - 114кс.