Експерт разкри 4 тайни за удължаване живота на двигателя

  • 06.03.2024 8:41 /
  • 4600 /
  • 0
Експерт разкри 4 тайни за удължаване живота на двигателя

Причината за износването на двигателя на автомобила може да бъде липсата на необходимите процедури, които могат да удължат живота на скъпите компоненти и възли. Това разкри автомобилен експерт.

"Не са много хората, които редовно почистват дросела. Поради замърсяването си колата ще работи нестабилно, ще има труден студен старт, колата ще спира или изобщо няма да стартира. В същото време ресурсът на двигателя намалява", обяснява експертът. 

Той припомня, че износените свещи могат да повлияят негативно на функционалността на двигателя. Говорим за факта, че горивото в цилиндъра няма да изгори напълно, това ще повлияе на загубата на мощност на двигателя, в резултат на което - ще има лошо стартиране и свръхконсумация на гориво.

Не забравяйте, че неизгорялото гориво остава в цилиндрите, след това попада в маслото, втечнява се и намалява смазочните свойства на второто. В резултат на това ресурсът на силовия агрегат се намалява, отбелязва експертът.

Друга задължителна процедура на всеки 40 хиляди км пробег е промиването на инжекторите, подчертава експертът.

В резултат на недостатъчно зареждане на гориво през инжектора, качеството на гориво-въздушната смес може да се влоши и да предизвика неправилна работа на двигателя.

В същото време ще има опасност от загуба на динамиката на автомобила.

В случай, че инжекторът прелее гориво, последствията могат да бъдат фатални, включително и хидравличен удар. Това е изключително рядко, но такъв риск винаги има, предупреждава експертът.

Ако водачът не смени въздушния филтър навреме, мощността на автомобила ще намалее и разходът на гориво ще се увеличи. Но най-лошото е, че в този случай износването на двигателя се ускорява и частиците мръсотия и прах ще повлияят на металите на двигателя като абразив, обобщава специалистът. 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ