Една автомобилна легенда отива в историята

  • 03.10.2022 8:57 /
  • 33400 /
  • 0
Една автомобилна легенда отива в историята

Една истинска автомобилна легенда остава в историята. Lamborghini обяви официално, че спира производството на Aventador и така сложи край на 11-годишната история на модела, съобщава autocar. LP 780-4 Ultimae е  последният сериен автомобил на марката с конвенционален V12 двигател, пише money.bg.

Последният модел е и най-мощният, като 6,5-литровият агрегат изпраща към двете оси 780 к.с. (откъдето идва и името) - с 10 к.с. повече в сравнение с предишния топ Aventador - Lamborghini Aventador SVJ.

Снимка 374845

Източник: Lamborghini

Любопитни факти

За 11 години са произведени 11 465 суперавтомобила, доставени по целия свят. Моделът премина през осем модификации и над 10 лимитирани серии. 85 процента от клиентите са поръчали персонализирани автомобили. Последният екземпляр е роудстър в светлосин цвят, специално разработен от студиото за персонализация Ad Personam. Той е за клиент от Швейцария. 

Заместителят

До края на 2022 година се очаква появата на Plug-in хибридният заместител на Lamborghini Aventador. Този автомобил ще служи като мост към изцяло електрическите модели на Lamborghini в бъдеще. А това електрифицирано бъдеще включва Hurаcan и Lamborghini Urus, които вървят по същия път и ще бъдат изцяло електрически.

Снимка 374840

Източник: Lamborghini

Стратегията за електрификация на компанията включва три фази за следващите 10 години. Началната стъпка е пускането на пазара от догодина на plug-in хибрида, наследник на легендарния Aventador.

КОМЕНТИРАЙ