Джамбазите започнаха да задигат коли с помощта на устройствата на Apple

  • 14.12.2021 9:31 /
  • 24109 /
  • 0
Джамбазите започнаха да задигат коли с помощта на устройствата на Apple

Технология на компанията Apple за търсене на изгубени предмети също може да бъде използвана за кражба на автомобили. Според отчет на полицията в Онтарио, Канада, устройството AirTag на цената от 29 долара, което компанията пусна през април с цел потребителите да могат да следят личните и вещи, се използва от мошеници за противозаконно отнемане на автомобили. 

Следователите от Йоркското регионално отделение на полицията за кражби на автомобили и товари предупреждават, че те са установили нов метод, използван от крадците за следене и кражба на транспортни средства из целия регион. 

Полицаите разясняват, че от септември насам те разследват пет инцидента в които заподозрените са използвали технологията при кражбата на автомобилите. 

Каква е схемата 

Джамбазите извършват престъплението, като незабелязано поставят някъде устройството за следене, докато колата е паркирана някъде на обществено място, като паркинг на търговски център. След това, нищо неподозиращият собственик се прибира с колата си у дома, а крадците разбират къде е местожителството на автомобила. 

След това престъпниците проникват в автомобила с помощта на електронно устройство, обикновено използвано от механиците за препрограмиране на заводските настройки. 

Как да се защитим 

Като превантивна мярка органите на реда съветват собствениците на автомобили да оставят колите си в гаражи, които се заключват, защото до момента повечето откраднати по този начин коли са били паркирани на улицата до дома на жертвата.

Също се препоръчва да се постави заключващо устройство на волана и системи за видеонаблюдение. 

Правилната употреба на устройството 

Междувременно AirTags в САЩ се използва и за други неща - и за намирането на откраднати автомобили. През август генералният директор по киберсигурност на Бруклин Дан Гуидо подробно разказа в Туитър за епичното приключение на своя откраднат скутер. 

Благодарение на две устройства AirTags, които Гуидо закрепил на транспортното средство, той е успял да го намери много бързо след кражбата му. 

 

 

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ