Dominator: Колата ловец на бури торнадо ВИДЕО

  • 31.05.2023 8:30 /
  • 2102 /
  • 0
Dominator: Колата ловец на бури торнадо ВИДЕО

Торнадото е ужасно нещо и затова привлича туристи. Доста хора са готови да рискуват живота си, за да видят какво се случва вътре в много опасното око на бурята. Това е полезно и за учените.

Както се очаква, има специално превозно средство, което може да помогне на всеки да направи опасното пътуване без особен риск за живота.

Това е SRV Dominator (SRV означава Storm Research Vehicle). И при това е третото поколение на автомобила - Dominator 3. Той е построен на базата на пикап Ford Super Duty от 2013 година.

Разполага с V8 дизелов двигател, задвижване на всичките колела със заключване на задния диференциал и автоматична скоростна кутия.

Неговите предшественици бяха заснети в телевизионния сериал "Ловци на торнадо", който беше свален от ефир през 2012 г., а колата отиде при Рийд Тимер, който продължи да я използва по предназначение.

Осемминутното видео показва как екип от ловци на торнадо успя да влезе в центъра на торнадо в Сполдинг (Небраска, САЩ) преди няколко седмици.

Специален калъф, изработен от стомана, трайни прозорци, изработени от поликарбонат - хората бяха сигурно защитени. И въздушното окачване, спускайки тялото на земята, не позволи на вятъра да изтръгне колата и да я хвърли във въздуха.

Никой не е пострадал и изследователите са успели да съберат важни данни, които ще помогнат на метеоролозите да разберат по-добре торнадото.

Приборите в автомобила показаха, че скоростта на вятъра е повече от 225 километра в час.

КОМЕНТИРАЙ