Добра новина за хората, които си купуват коли от София

  • 05.03.2019 10:04 /
  • 9482 /
  • 0
Добра новина за хората, които си купуват коли от София

Гражданите от цялата страна, които не са родом от София, ще могат да са с колите си, които са закупили от столицата, без да се налага да ги пререгистрират на адресите си по местоживеене.

Това предвиждат промените в Наредба I-45/2000, качена за обществено обсъждане. Промените в нея целят облекчаването на административната тежест. Според действащите в момента разпоредби регистрацията на автомобила трябва да съвпада с тази по местоживеене. Така например, ако сме от Бургас и имаме постоянен адрес там, но купим кола от София или от друг град, то трябва да я закараме до морската ни столица, където в отдел „Пътна полиция“ да ни сложат бургаски номер.

Какво означават цветните маркировки по гумите на колата

Законодателят обаче предвижда мярка, с която да отпадне тази административна тежест. В мотивите към промените в наредбата е записано, че е „дадена възможност при промяна в регистрацията на превозните средства в друг регион, по желание на собственика табелите с регистрационен номер да може да не се сменят, след като бъде изградена техническа възможност за това. Дадена е възможност при промяна в регистрацията на превозните средства в друг регион, по желание на собственика табелите с регистрационен номер да може да не се сменят, след като бъде изградена техническа възможност за това“.

Напомпването е едно от най-важните правила за гумите през зимата, каква е нормата

Препоръчано е да се направят изменения

с които да се предвиди, че при смяна на постоянния адрес на собственика в друга област и при закупуване на моторно превозно средство от друга област табелите с регистрационен номер да се запазват, освен ако собственикът не заяви изрично тяхната подмяна. И в двата случая собственикът трябва да подава заявление за промяна в регистрацията на автомобила в срок до един месец от издаване на новия личен документ или промяна на собствеността.

Според вече приетите и действащи промени собствениците на новозакупени автомобили трябва да знаят, че те могат да бъдат спрени от движение, ако возилата не са прехвърлени по надлежния ред на новия притежател в двумесечен срок.

Πpeĸpaтявaнeтo нa peгиcтpaциитe cтaвa cлyжeбнo

cлeд ĸaтo в ĸpaя нa 2017 гoдинa влязoxa в cилa нoвитe пpoмeни в Зaĸoнa зa движeниe пo пътищaтa. Изпълнeниeтo нa изиcĸвaниятa в зaĸoнa зaпoчнa oбaчe в ĸpaя нa минaлaтa гoдинa, тъй ĸaтo имaшe тexнoлoгичнo вpeмe oт двa мeceцa, в ĸoeтo тpябвaшe дa бъдe paзpaбoтeнa пpoгpaмa зa aвтoмaтичнo cлeдeнe нa cpoĸoвeтe и aвтoмaтичнo пpeĸpaтявaнe нa peгиcтpaциятa. Coфтyepът вeчe e гoтoв и paбoти, yтoчнявaт oт Πътнa пoлиция. Имeннo и зapaди тoвa мнoгo coбcтвeници нa нoвoзaĸyпeни aвтoмoбили ce oзoвaxa в cитyaциятa дa ocъзнaвaт, чe ĸoлaтa им e cпpянa oт движeниe, ĸoгaтo тpябвa дa зaплaтят зaдължитeлнaтa cи зacтpaxoвĸa „Гpaждaнcĸa oтгoвopнocт“ или няĸoй нaлoг ĸъм дaнъчнитe cлyжби./ auto.blitz.bg

КОМЕНТИРАЙ