Dacia показа джип, който никога няма да може да си купите ВИДЕО

  • 21.09.2022 9:16 /
  • 3650 /
  • 0
Dacia показа джип, който никога няма да може да си купите ВИДЕО

2022 година се очертава като изключително важна и дори повратна в историята на емблематичната за автомобилната индустрия Dacia и нейното бъдеще, пише ауто прес нет.

След невероятното пазарно представяне на пилотния проект X90 (Logan) след възраждането на марката от Renault Group през 1999 година под ръководството на Луи Швайцер, завидните успехи на Duster, в това число пазарен лидер в SUV сегмента за последните 3 години при частните клиенти, въвеждането на пазара на първия по рода си достъпен 100% електрически модел Spring и общо над 7.5 милиона продажби през последните 18 години, сега компанията прави ясна заявка за това, че не само че не възнамерява да забави или задържи и поддържа темпото си, а да го ускори.

Заявката бе направена по време на специалното събитие Manifesto, провело се в Париж, и демонстрира изключителната решимост и ангажимент, които имат в екипа на Dacia да продължат да предлагат на пазара продукти, които са близки до потребителите и предлагат всичко от най-необходимото, разумното и рационалното за едно отговорно ежедневие без излишни глезотии.

От марката отправят интересно обещание и визия за едно по-приключенско и вълнуващо бъдеще, което отговаря на променящите се потребителски изисквания и очаквания.

За да онагледят своето виждане за едно такова възможно бъдеще, инженерният и дизайн екип на Dacia са разработили любопитна и футуристична студийна разработка- Manifesto, с помощта на която демонстрират част от дизайн, конструкционните и технологични решения, които можем да очакваме в близко бъдеще в серийните модели на марката.

От компанията гледат на разработката, за която споделят, че никога няма да бъде реализирана като сериен модел, като един вид лаборатория за най-екстремните и практични иновации, които имат потенциала да бъдат въведени в употреба.

Пример за това е модулната система YouClip, която дава възможност за интегрирането на допълнителни аксесоари и модулни решения и която ще бъде въведена в серийните модели на Dacia.

Manifesto е възможност, от която са се възползвали в Dacia, за разглеждане и обсъждане на нови идеи, конструкционни, дизайн и стилистични варианти, без напрежението, което би създала идеята за един евентуален сериен модел.



"Manifesto предефинира значимото, за да осигури все по-семпло и по-истинско изживяване. Няма филтри между пътниците и околната среда – без врати, без прозорци, без предно стъкло. Вие сте потопени в природата. И когато се наслаждавате на дейностите си на открито, няма нищо толкова удобно от мултифункционална работна повърхност вместо врата на багажника", споделят от DACIA.

При Manifesto тапицерията на седалките е спален чувал, единственият преден фар е делим от конструкцията и може да бъде използван като доста сериозен полеви фенер, бордовата батерия може да бъде трансформирана в преносимо решение за захранване на вторични уреди, голяма част от използваните пластмаси са рециклирани и рециклируеми, използвани са еко-отговорни естествени материали, а гумите са еднокомпонентни, не се надуват и съответно не могат да бъдат спукани. Все разумни решения, които да направят ежедневието по-пълноценно, разумно и неангажиращо.



От Dacia поемат и доста сериозен ангажимент по отношение на утрешния ден, когато става въпрос за използваната пластмаса в своите автомобили. Целта е 20% рециклирана пластмаса в новото поколение Duster.

Постигането на тази цел ще включва използването на рециклирана пластмаса за частите, които не се виждат, което е често срещано днес, и във видимите външни части, което е по-рядко срещано.

Dacia постави началото с предпазните елементи на предната броня на Sandero Stepway и ще премине на следващото ниво с нов материал, създаден от инженерите на марката: Starkle® - екологична, здрава, елегантна рециклирана пластмасова смес.

Част от горните идеи наистина имат малко по-напредничав потенциал, но същото не може да се каже за една изключително интересна и с приложимост реално от следващата година система- компактна модулна за къмпингуване, която превръща Jogger с абсолютно адекватно решение за приключения сред природата за двама.

Изградена по еко-отговорен начин- от дърво, тя се поставя в багажника на автомобила и благодарение на модулната си конструкция, и след сгъването на втория ред седалки, се трансформира в удобна основа за разработените матраци, които също са включени в комплекта, който ще бъде пуснат в продажба от Dacia през 2023 година.

Хитро е и самото оформление на основната дървена конструкция, което позволява в непосредствена близост до ръба на багажника да се оформи отделение за багаж и провизии, а двукомпонентния капак да се трансформира в компактна масичка или работен плот.



Допълнителна модулност и приложимост в къмпинг условия пък ще може да бъде постигната благодарение на възможността за прикачане на допълнителна палатка и превръщането на изживяването в семейно или приятелско.

По отношение на дигиталното си присъствие и разработки, от Dacia разкриха интересни подробности и за бъдещето на изключително елементарното си, но и гениално разумно решение за инфо-комуникация и мултимедия на борда Media Control, при което мобилният телефон, чрез Bluetooth връзка, се трансформира във функционална бордова система.

Към наличните в момента чрез специалното приложение на Dacia радио, мултимедия, навигация и телефония, в момента екипът на екосистемата Software République, от която Renault Group е част, работи по евентуалното въвеждане на функционалност за регистриране на умора във водача и предлагане на последващи по маршрута решения за почивка.

КОМЕНТИРАЙ