Dacia обаче: Пускаме нов ултраевтин електромобил за всички

  • 11.07.2023 9:56 /
  • 62510 /
  • 0
Dacia обаче: Пускаме нов ултраевтин електромобил за всички

Dacia може да пусне малък, много евтин електрически автомобил, сравним по размер с Citroen Ami. Това разказа Дейвид Дюран, директор по дизайна на румънския автомобилен производител, пише Факти бг.

През последните години Dacia разработи и пусна няколко нови автомобила, които се продават добре в Европа. Специално трябва да се спомене електрическият автомобил Dacia Spring.

В много страни, включително и в нашата, той се превърна в лидер в сегмента на електрическите превозни средства. Това не е изненадващо предвид достъпната му цена (тя у нас е 43 000 лв).

Освен това Dacia Jogger, която наскоро беше пусната в продажба също се превърна в хит. Продажбите на новото трето поколение Dacia Duster ще започнат през есента на 2024 г., а след това ще се появи новият кросоувър Dacia Bigster.

Dacia, която, да припомним, принадлежи на френския концерн Renault, сега планира да разработва по-големи автомобили. И следователно те ще станат по-скъпи. Като пример можем да дадем предстоящият Bigster.

Това ще бъде новият водещ кросоувър на румънския автомобилен производител. Серийното производство на Bigster се очаква да започне през 2026 година, като този автомобил ще се превърне в най-големия и скъп модел в историята на Dacia.

Но сега стана известно, че Dacia ще произвежда и още по-малки автомобили. Според Дюран румънската компания няма да забрави и най-малките автомобилни сегменти. Той уточни, че става дума за превозно средство, предназначено за пътувания в града.

От думите на Дюран стана ясно, че Dacia може дори да пусне конкурент на френския електрически автомобил Citroen Ami. Ще примонми, че Ami е електрически четириколка, която се продава и у нас за малко над 20 000 лв.

Произвежда се от 2020 година, като максималната скорост на Ami е 45 км/ч. Тъй като не е автомобил, не се нуждае от различно оборудване. Например, не се нуждае от активна безопасност и системи за подпомагане на водача. Освен това не се нуждае от климатик.

Ако Dacia пусне конкурент на Citroen Ami, това ще бъде най-малката кола в моделната линия на румънския автомобилен производител. В момента най-малката кола в моделната линия на Dacia е Spring.

Дължината на Spring е само 3.73 метра. В същото време Dacia Spring побира 4 души, и на практика се явява стандартен автомобил. Още по-малъко возило ще се превърне в най-достъпния модел на компанията Dacia, като цената му със сигурност ще е по-ниска от тази на Ami.

КОМЕНТИРАЙ