Цялата европейска автомобилна индустрия върви към бездната: Най-големите производители търпят загуби

https://auto.blitz.bg/novini/cyalata-evropeyska-avtomobilna-industriya-varvi-kam-bezdnata-nay-golemite-proizvoditeli-tarpyat-zagubi Auto.blitz.bg
Цялата европейска автомобилна индустрия върви към бездната: Най-големите производители търпят загуби

Неблагоприятната икономическа ситуация принуждава най-големите автомобилни компании в Европа да намалят производствените си обеми. Bloomberg пише, че 14 от 31 завода на BMW, Mercedes-Benz, Stellantis, Renault и VAG са натоварени само наполовина.

Така Renault и Mercedes-Benz се оказаха в трудна ситуация. Френският концерн харчи твърде много пари за преобразуване на фабрики за производство на електрически автомобили, които губят популярност. Германската марка направи грешния залог на електрически модели с необичаен дизайн, но те не бяха по вкуса на потребителите.

Испанските компании се справят сравнително добре в това отношение. В тази страна пет от шест автомобилни завода работят на пълен капацитет.

В Италия три от всеки четири предприятия изпитват проблеми с поръчките и може да затворят. В същото време акционерите на Stellantis съдиха ръководството за предоставяне на невярна информация на инвеститорите.

В подобна ситуация италианският премиер Марио Драги представи доклад, в който посочи високата цена на LNG, който е с 50% по-скъп от тръбното гориво.

Правителственият ръководител заключи, че икономическото благосъстояние на Европа през последните години до голяма степен се основава на евтини енергийни ресурси, доставяни от Русия.

Прекъсването на енергийните връзки с Руската федерация също доведе до тъжна ситуация в германската икономика. През първата половина на тази година броят на фалитите на големи предприятия се е увеличил с 41% спрямо същия период на 2023 г.

Горещи

Коментирай