Чуйте как звучи трицилиндровия двигател на Koenigsegg Gemera ВИДЕО

  • 06.04.2022 9:11 /
  • 22158 /
  • 2
Чуйте как звучи трицилиндровия двигател на Koenigsegg Gemera ВИДЕО

Основателят и шеф на Koenigsegg Кристиан фон Кьонигсег се повози зад волана на суперхибрида Gemera и показа как звучи неговия малъктрицилидров битурбо мотор със системата Freevalve. Въпросният двигател няма разпределителни валове. Вместо тях клапаните се управляват от пневмохидроелектрически актуатори, които "определят" необходимия режим в зависимост от натоварването и редица други променливи. 

Двулитровият двигател развива мощност от 608 конски сили и 600 Нм въртящ момент, а в комбинацията от ДВГ и трите електромотора развива мощност от 1723 конски сили и 3500 Нм. 

Двигателят Gemera носи името Tiny Friendly Giant (малък добронамерен гигант). Системата за индивидуално задвижване на клапаните Freevalve и двата турбокомпресора са присъединени към първия и втория клапан във всеки един от трите цилиндри. 

При ниски натоварвания и обороти работи само една от турбините, а при високи е включва и втората. Двигателят е способен да работи на бензин, етанол и биогориво, както и благодарение на Freevalve той може да подгрява изпускателния колектор преди старт в студено време. 

Трябва да се добави и ниския разход на гориво: минус 15-20% от показателите на съвременните "турбочетворки"; деактивирането на цилиндрите в произволен ред и работа в един от четирите термодинамични цикъла, включително и в цикъла на Милер. 

Този сложен агрегат изисква и друг подход при настройката, затова за неговата оптимизация при различни условия и ситуации се е наложила употребата на платформа с изкуствен интелект от американската SparkCognition.

Как звучи "турботройката", може да се чуе в ново видео на Koenigsegg. 

Единият от електромоторите на колата е монтиран на коляновия вал, другите два, с индивидуално едноскоростни трансмисии и набор от сцепления, са монтирани отзад. Два от моторите развиват 507 конски сили и 1000 Нм, а  мотора, стиковен с ДВГ-то, 405 конски сили и 500 Нм.

Също така хипер спортната кола може да се похвали и с векторизация на тягата и на двете оси и ускорение от 0 до 100 за 1.9 секунди. Максималната скорост е 400 километра в час.  

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • Primus
    06.04.2022 13:16
    Ресурс - 30000км. После нов двигател...
  • Shrek
    06.04.2022 21:59
    И за какво е създаден този супер скъп супер боклук? За продан явно не става, за състезания също. Животът на това нещо ще е изключително кратък .