Чудо на техниката: Mercedes-Benz EQS паркира без шофьор ВИДЕО

  • 23.03.2022 11:02 /
  • 3247 /
  • 0
Чудо на техниката: Mercedes-Benz EQS паркира без шофьор ВИДЕО

Компанията Mercedes-Benz показала работата на асистента за автоматично паркиране на електрическия лифтбек EQS.

За демонстрация инженерите на германската компания са монтирали на затворен паркинг на хотела InterContinental в Лос Анджелис система от специални датчици, с помощта на които електрическата кола се ориентира в пространството. За шофьора е достатъчно само да излезе от колата и да активира приложението от смартфона. 

След това колата сама ще си намери място за паркиране. 

Mercedes-Benz EQS може да се оборудва със системата Intelligent Park Pilot, която позволява на електрическата кола в автоматичен режим. За работата с опцията паркомястото трябва да се оборудва със специални датчици, които помагат на автомобила да се ориентира в пространството спрямо другите транспортни средства. 

Освен това, тази система ще позволи на електрическия лифтбек да избегне сблъсъци с препятствия, а също и да спира пред пешеходци.  

За работа с функцията шофьорът на EQS само трябва да излезе от електрическата кола и да влезе във фирменото положение, откъдето да изпрати колата на паркинг. Автомобилът самостоятелно ще намери свободното място и ще се паркира. 

Освен това, системата ще позволи на водача да върне електрическата кола на мястото, откъдето е започнала движението за паркиране. 


От Мерцедес уверяват, че технологията Intelligent Park Pilot не само ще пести време на собствениците, но и ще позволи на паркинга да се паркират повече автомобили. Автомобилите ще могат да се паркират сами по-близо един до друг, защото на шофьора няма да се налага да отваря вратата след края на маневрата.  

През септември миналата година аналогична функция демонстрираха и от BMW. Тогава в мрежата бе пуснато видео, в което опцията за автоматично паркиране бе показана с помощта на електрическия кросоувър iX.

 

КОМЕНТИРАЙ