Чудо: Как Германия успя да победи крадците на коли

  • 27.10.2022 8:39 /
  • 2924 /
  • 0
Чудо: Как Германия успя да победи крадците на коли

Никога кражбите на автомобили в Германия не са били толкова малко, колкото през миналата година: за пръв път откакто се води такава статистика броят на откраднатите леки коли е паднал под 10 000 за една година, пише Труд бг.

По-точно: през 2021 са регистрирани общо 9805 откраднати застраховани коли, става ясно от най-новите данни на Съюза на германските застрахователи (GDV). Предишният рекорд е от 2020 година, когато делът на изчезналите автомобили е бил с 8% по-висок от този през миналата година.

За сравнение: в средата на 1990-те години застрахователните компании регистрираха по 100 000 автомобилни кражби на година. Оттогава беше извървян дълъг път - значително подобрени бяха техническите устройства против кражби (имобилайзери), граничният контрол в Източна Европа, както и наказателното преследване на този вид престъпления.

Най-активни са автокрадците в столицата Берлин. Там през миналата година са били откраднати 2200 коли със застраховка "Авто каско" - а това представлява 22% от всички кражби на автомобили в Германия.

Според браншовия съюз причинените от това щети са надхвърлили 47 милиона евро. Застрахователите са изплатили средно по 21 600 евро обезщетение за откраднат автомобил.

Според полицията причината за високия процент кражби в Берлин е близостта и бързите магистрални връзки с Източна Европа, където много от откраднатите автомобили изчезват, за да бъдат продадени - цели или на части. Бизнесът с кражбите на коли е доминиран от източноевропейски банди, казват от полицията.

В Берлин на всеки 1000 застраховани коли с "Каско" се крадат средно по 2,2, в Хамбург - по 1,1. Средната стойност за Германия е 0,2 кражби на 1000 застраховани коли. Най-малко коли се крадат в южните германски провинции Бавария и Баден-Вюртемберг.

Най-често автокрадците посягат на тъй наречените есюви-та (SUV). През миналата година 9 от всеки 10 откраднати автомобила в Германия са били именно есювита. Сред тях се открояват три модела на "Ленд Роувър". Данните на полицията и тези на застрахователите се различават, тъй като в GDV водят статистика само за застрахованите автомобили.

Съотношението в отделните германски провинции обаче е еднакво.

Крадат се най-вече такива коли, които се търсят в определени страни - а именно по-големи автомобили с висока проходимост.

КОМЕНТИРАЙ