Черно на бяло: Мъжете и жените шофират различно, причината е...

  • 07.01.2020 8:30 /
  • 3150 /
  • 0
Черно на бяло: Мъжете и жените шофират различно, причината е...

Има много предразсъдъци и стереотипи относно това, по какво се отличават маниерите на шофиране на жените и мъжете. Не всичките от тях имат логично обяснение, но определена разлика все пак има. 

Сега в това са убедени и невробиолозите, като основната причина за това са хормоните. 

Проблеми с ориентацията в пространството

Има наблюдения, според които представителките на нежния пол по-често изпитват затруднения в ориентирането в пространството. 

За шофьора това е доста голям проблем, който причинява доста грижи на дамите зад волана. Много инструктори, честно казано, потвърждават тази теза. посочвайки факта, че при обучаването на момичета на тях им е по-лесно да показват посоките с ръце, а не словесно. 

Поведение в нестандартни ситуации 

За съжаление, най-голямата разлика засяга поведението в сложни нестандартни ситуации. В напрегната или дори екстремна обстановка мъжете могат да допуснат грешка, но те все пак предприемат една или друга мярка. 

Жените, на свой ред, с голяма вероятност просто ще изпаднат в паника и ще застинат. 

Ролята на хормоните 

Това поведение на пътя изглежда неприемливо, но само отстрани и при повърхностно разглеждане. 

Специалистите по невробиология, изучавали дадената тема, обясняват спецификата на женското шофиране с баланса на хормоните в организма. 

Става дума за преобладаващото наличие на естрогени, докато реакциите на мъжете се обосновават с тестостерона. Съответно, биохимичните процеси определят и стила на шофиране. 

Това, че според определени параметри тестостерона е по-печелившия хормон за шофьорите, въобще не означава, че мъжете са по-добрите шофьори обаче. 

Цените са по-внимателни на пътя, забелязват повече детайли и като цяло се придържат към внимателния стил на шофиране. 

Що се отнася до недостатъците, то и те на практика не са чак толкова чести, колкото е прието да се смята.  

 

 

КОМЕНТИРАЙ