Цената е ясна: Турция стартира продажбите на националния електромобил TOGG

  • 14.03.2023 8:49 /
  • 26366 /
  • 0
Цената е ясна: Турция стартира продажбите на националния електромобил TOGG

Електрическата кола на турската компания TOGG се готви да излезе на пазара. Както пише местният вестник Yeni Şafak, поръчките за него ще бъдат отворени тази седмица, а първите копия ще бъдат изпратени до клиентите в края на месеца.

Първата кола на марката ще е електрически кросоувър от C-класа с мощност до 400 конски сили, чиято цена започва от един милион турски лири - около 96 000 лева.

Според Yeni Şafak, първата партида ще включва 20 000 електрически превозни средства TOGG, които ще бъдат доставени на собствениците на принципа първи дошъл, първи обслужен до края на 2023 г.

Отбелязва се, че марката е избрала персонализиран подход: всеки екземпляр от електрическия кросоувър ще бъде произведен, като се вземат предвид индивидуалните желания след получаване на поръчката.

Електрическият кросоувър TOGG дебютира като прототип през 2019 г. Две години по-късно беше представена каросерията на „стоковата“ версия, а през есента на 2022 г. започна серийното сглобяване.

Тогава беше съобщено за годишната квота от 100 хиляди копия, въпреки че капацитетът на завода може да произвежда до 175 хиляди броя годишно.

Националният турски електрически автомобил е кросоувър с 2,8-метрово междуосие и две опции за задвижване с различни мощности.

Първият е оборудван с един двигател на задната ос и произвежда 200 конски сили, ускорявайки колата от място до 100 километра в час за 7,6 секунди. С едно зареждане на батерията такъв TOGG ще измине до 300 километра.

Вторият вариант е 400 конски сили, с два двигателя и ускорение от нула до 100 за 4,8 секунди. Пробегът е увеличен до 500 километра, а батерията ще може да се зарежда до 80 процента за половин час. С течение на времето производителят обещава да добави автопилот от трето ниво към списъка с оборудване.

TOGG планира да продава електрически автомобили не само у дома. Плановете включват доставки в страните от Европейския съюз , в чието патентно ведомство по-рано се появиха изображения на втория турски модел, електрически седан . Всъдеходът в него също вече е патентован .

 

КОМЕНТИРАЙ