Бум! Тези коли втора ръка са най-търсените на пазара

  • 13.12.2023 9:16 /
  • 18882 /
  • 3
Бум! Тези коли втора ръка са най-търсените на пазара

Коли на 10 години се купуват най-често в Пловдивско. Цените им се движат между 10 и 13 000 лева, обобщават местните автотърговци, пише "Марица".

"Обикновено кандидат-купувачите идват със собствен бюджет и спрямо него се мъчим заедно да намерим възможно най-доброто возило. Значително по-рядко се прибягва до кредитиране на място, въпреки че всеки автосалон има сключен договор с някоя финансова институция. Просто хората с този профил се притесняват", обобщават от автокъщите край града.

А възможно най-евтините коли по откритите салони са около 4-5 хиляди лева, но те пък като възраст отиват към двайсет години. Хората и от това се притесняват, защото влезе ли такава трошка в сервиз, хвърчат луди пари за какво ли не. За пример - в момента един "Фиат Пунто", произведен през далечната 2007 г. и с пробег 211 000 км, струва 4000 лева. 

Очевидно един такъв автомобил ще заинтересува някой с твърде малко спестени пари или човек, който наистина е на зор да има возило на момента, коментират търговците. Отделно от цената на сделката, кандидат-купувачите са наясно, че за първоначално обслужване на колата трябва да отделят още поне 400 или 500 лева, както и почти още толкова за "Гражданска отговорност" и местен данък. Ето защо са единодушни, че нов данък от още 500 лева за старите коли би ги направил непродаваеми. 

Факт е, че на нашия пазар за продажба са пуснати и още по-вехти возила. Като например "Хонда CR-v", излязла от завода преди 25 години, която струва  6300 лева. Същият модел, но значително по-скорошен - от 2011 г., държи цена от 22 бона.

В момента най-оборотен е вносът от Италия. Колите са предпочитани, защото заради по-топлия климат нямат ръжда.  Колкото по на север отиваме, толкова по-осезателно се виждат следите на времето по колите, казват майсторите.

Колите от Италия са предпочитани на нашия пазар и защото разполагат с много екстри от рода на система за отключване и заключване от разстояние (кeyless),  бутон за безключово стартиране и система против кражба (start stop), елстъкла и огледала, автоматични фарове и чистачки, подгряване на седалки и т.н.

А и вече падна митът, че италианците шофират безобразно и не щадят автомобилите си, разясняват от автосалоните. Има и още една причина за превес на италианския внос и това е цената на автовоза.

Преди година, година и нещо горивата поскъпнаха навсякъде в Европа и цената на кола, превозена с автовоз, скочи много осезателно - от 800 лева на 1200 лв. После цените на горивата се успокоиха, но услугата не поевтиня. А колкото по-далеч отиваш, толкова по-скъп излиза автовозът, разказват наблюденията си търговците на коли втора ръка.

Няма ясно разграничение бензинови или дизелови коли предпочитат българите. Който досега е карал на бензин, пак си купува бензинов автомобил. Който е бил на дизел, избира дизелов, философски заключават джамбазите. Напоследък се търсят и хибриди, а и изцяло електрически коли, но те пък идват по-нови и съответно държат по-високи цени, така че не са за всеки. 

"Нашият пазар е доста чувствителен на приказки и внушения и всяка промяна или само идея за промяна в законодателството му влияе много", категорични са собствениците на автокъщи. Така например, когато се заговори за нови правила за младите шофьори и забрана да карат мощни коли, докато навъртят стаж, пазарът веднага реагира. И татковците започнаха да търсят по-малка кубатура за децата си, току-що взели шофьорска книжка.

Маломощните автомобили обаче са и малогабаритни и там едър младеж няма как да се чувства комфортно. Затова изведнъж започнаха да се търсят масово "Дачия Дъстър", които отговаряха на условията за двигателя, а бяха с просторно купе, спомнят си продавачите. 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • bess
    13.12.2023 9:50
    Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://tyny.to/sunex
  • Който
    13.12.2023 19:08
    си търси и купува кола от автоджамбазите в България си заслужава всичко което му се случва след това. В редките случай когато има печеливши: от сърце им казвам ЧЕСТИТО.
  • Димитър
    14.12.2023 9:29
    Подкрепям мнението на колегата, че от авто джмбазите не може да се купи качествен продукт. Ако някой успее все пак, това значи, че екъсметлия. Имам вътрешна информация как се прикриват дефекти, манипулират се километражи и всякакви тарикатлъци по Ганьовски. Не е виновен, който яде баница, а....