BMW патентова нещо невиждано до сега, никой друг го няма

  • 24.12.2020 0:48 /
  • 22003 /
  • 0
BMW патентова нещо невиждано до сега, никой друг го няма

Създавайки концептуалния автомобил GINA, дизайнерът на BMW Крис Бенгл още през декември 2008 година представи идеята за гъвкава конструкция на автомобила, но тогава тя не получи развитие, сега обаче тя неочаквано се завърна с гръм и трясък. 

BMW патентова поредната технология, която е много близка до идеята на GINA.

В автомобилите вече има спойлери, които се движат благодарение на компютъра в колата, но в дадения случай капакът сам променя формата си в зависимост от скоростта на движение. Благодарение на това ще се подобри обтекаемостта на автомобила, а за сметка на ъгъла на наклона на капака ще се увеличи и притискателната сила. 

На чертежите за подаване на заявката за патент е изобразен капак на автомобил, който с помощта на някакво задвижване може да се трансформира в областта на зададеното направление. При това елементите, образуващи повърхността на капака, се зацепят един за друг в зададен ред. 

 Патентът при това не се ограничава само до това устройство Втората идея е скриването на всякакви дупки и чистачки - на всичко, което влошава аеродинамиката. 

Например, подвижен преден капак би могъл да изкарва навън чистачките за предното стъкло само при необходимост. 

Друг интересен момент: трансформиращите се детайли може да се състоят от специална сплав, която помни формата си и би била способна да се връща в изходно положение дори без задвижване. 

Възможността за промяна на аеродинамиката може да се окаже изключително полезна, особено за състезателните автомобили. 

Благодарение на патента на BMW ние може да станем свидетели на трансформираща се каросерия без нито една фуга в най-скоро време - кой знае на какъв етап от разработката си се намира тази технология. 

Към момента обаче има сериозни въпроси относно цената и ремонта на подобна каросерия. 

КОМЕНТИРАЙ