Бизнесмен разкри пред БЛИЦ TV уникални подробности за колите на Тодор Живков, Пеле и Елвис Пресли! ВИДЕО/СНИМКИ

  • 22.02.2023 16:56 /
  • 5943 /
  • 0
Бизнесмен разкри пред БЛИЦ TV уникални подробности за колите на Тодор Живков, Пеле и Елвис Пресли! ВИДЕО/СНИМКИ

Всички автомобили са в идеално техническо състояние. Някои от тях са ни предоставени от Национална служба за охрана, разказа Теодор Осиковски 

Музеят за ретро автомобили "Златен Рожен" в петричкото село Капатово е инициатива в областта на културното развитие, както за региона, така и за цяла България. Локализиран в природно богатата област до винарна "Златен Рожен", стремежът на собственика Теодор Осиковски е да служи като средство за почитателите и собствениците на експонати да споделят любителството си към ретро автомобилите. 

Пред камерата на БЛИЦ TV амбициозният бизнесмен, който е собственик на международно признатата винарската изба "Златен Рожен" и меценат разказа любопитни неща за уникалните експонати, които са под крилото му, и за които заедно с екипа си полагат много грижи.

 

Г-н Теодор Осиковски и съпругата му Маруся са заслужили уважението на Петричани с инвестициите, които влагат във винопроизводство, уникалния ретро музей и множеството културни и духовни инициативи

 

Всички благот­ворителни каузи, на които г-н Осиковски се посве­щава извън бизнес дейностите си, са свързани с личното му убеждение, че независимо с какво се занимаваш на първо място трябва да си човечен и уважителен. Това е мостът, който го свързва с екипа му, с партньорите, с колегите му от "КМС" и с бъдещето, което той изгражда днес.

В ретро музея на г-н Осиковски са изложени изключителни за Източна Европа автомобили, включващи Mercedes 300D Adenauer Cabriolet 1960, Messerschmitt 1956, Ford T 1912, Mercedes Pullmann 1964 и много други. Първоначалната експозиция включва презентация на 28 автомобила и 20 мотоциклета. Сред колекцията на семейство Маруся и Теодор Осиковски са и автомобили като тези, които са управлявали навремето Тодор Живков, Краля на футбола Пеле, Елвис Пресли и др. 

Уникален джип, който румънският диктатор Николае Чаушеско подарява на Тодор Живков, с когото са ходили на лов в България

Г-н Осиковски разказа историята на кабриолета на ЗИС, който е много рядък и с него Тодор Живков е возил Юрий Гагарин при посещението му в България през 1961 година. (след първата минута във видеото)

"Имаме автомобили, които са ни предоставени от Национална служба за охрана, с договор за отговорно пазене и ние полагаме съответните грижи за тях" (1:55 мин.)

"Аз съм колекционер на такъв тип автомобили от над 20 години. Първоначално започнах да ги излагам във фоайето на винарната, предизвикаха голям интерес на посетителите. Автомобилите се увеличаваха и реших да направя специално отделение за тях" (2:10 мин.) 

"Абсолютно всички автомобили в музея са в идеално техническо състояние. Отговарят на всички изисквания за музеен експонат. Могат да бъдат запалени и ползвани по всяко време" (6:10 мин.)

- С кой от автомобилите най-трудно се е сдобил?

"Най-трудно стигнах до най-малкия. Най-малките неща са най-скъпи, както се казва. Всеки от автомобилите, които съм искал и ги притежавам си имат своята история и начин, по който съм стигнал до тях. Мерцедесът Аденауер, който е тук, е единственият в България в момента, дори единствен в Източна Европа. Много трудно стигнах до него. От немски колекционер го закупих." (10:50 мин.)

Невероятно рядък експонат на "Месершмит", който краси ретро музея в село Капатово

Г-н Осиковски разказа и за автомобилите от американската секция в музея (12:00 мин.)

Сред експонатите е прочутият модел на "Крайслер" модел "Уинзор", който е бил любим на американските гангстери. Експонатът е произведен през 1947 година и тогава е струвал 2100 щатски долара. Мощността му от 114 конски сили му е давала възможност да развие максимална скорост от 129 км/ч.(на снимката отдолу)

А какви мотоциклети има в музея в "Златен Рожен" (15:40 мин.)

Под крилото на г-н Осиковски е и първият модел на Мерцедес с автоматик и инжекцион - "Аденауер", който е в чест на първия канцлер на Федералната република Конрад Аденауер (17:50 мин.)

Автомобил, който е бил на легендарния Пеле, също краси музея в село Капатово (18:55 мин.)

Г-н Осиковски разказа историята на един от първите автомобили на Елвис Пресли (19:50 мин.)

Непреходният "Кадилак", който е бил любим на рок легендата Елвис Пресли е с дължина от внушителните 7 метра и 50 сантиметра

"Мерцедесът на Пеле за времето си е бил много луксозен. Този при нас е в перфектно техническо състояние, изглежда като нов. На много малко километри е - само на около 25 хиляди км" (20:55 мин.)

Плановете на бизнесмена са музеят за ретро автомобили да се разраства (22:00 мин.)

"Много от младите питат защо нямаме "Ферари", "Ламборгини". Те ще бъдат в друго помещение".

"Село Капатово е по-добро място за музея ни, отколкото София, например. Районът ни е силно туристически, на много комуникативно място е. Само на 12 км сме от гръцката граница. Вчера имахме посетители и от остров Тасос. Освен спа туризъм, имаме още винен туризъм, религиозен, ловен също. Музеят ни е отворен за посетители от сряда до неделя - от 10 до 17 часа" (23:25 мин.)

 


ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

 

Оператор: КАЛОЯН ГЕНЧЕВ

Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ

КОМЕНТИРАЙ