Автомобилните компании и марки, които напуснаха Русия - пълен списък

  • 12.03.2022 9:50 /
  • 13096 /
  • 5
Автомобилните компании и марки, които напуснаха Русия - пълен списък

Натискът със санкции от страна на ЕС и САЩ спрямо Русия след началото на войната в Украйна, както и последвалото отслабване на рублата, нарушените вериги за доставки и продължаващия недостиг на полупроводници оказаха отрицателно въздействие върху брандовете, свързани с автомобилите. Цените на буквално всички марки автомобили са се повишили значително и продължават да растат.

Основните последици обаче са, че компаниите временно спират вноса на автомобили в Русия, както и замразяват продажбите и спират производствените си мощности в Русия. Освен това са спрени и заводите, които произвеждат компонентите.

- На 24 февруари Audi спря доставките на автомобили за руските дилъри.

- На 28 февруари Volkswagen обяви, че спира доставките за дилърите; същото направиха и General Motors (Cadillac и Chevrolet в премиум сегмента) и Volvo.

В същия ден производителят на камиони Daimler Truck обяви замразяване на сътрудничеството с КАМАЗ, а Renault затвори завода си в Москва; впоследствие стана ясно, че спирането ще продължи поне до 14 март.

- На 1 март BMW спира да изпраща автомобили на дилърите и обявява спиране на производството в завода си "Автотор" в Калининград. Ford Motor Company обяви, че спира да сглобява автомобили Transit в съвместното си предприятие Солерс Форд в Йелабуга.

Заводът на Hyundai в Санкт Петербург бе временно затворен. Производителят на трансмисии за товарни автомобили ZF прекрати доставките за съвместното предприятие ZF Kama. SKF спира доставките на лагери за Русия.

Ето кой ще продава автомобили в Русия напук на санкциите

- На 3 март Toyota спира производството в Санкт Петербург и доставките на автомобили за Руската федерация. Двата руски завода на Volkswagen - в Калуга и Нижни Новгород, бяха затворени в същия ден, а Suzuki обяви, че спира доставките на автомобили и мотоциклети.

- На 4 март стана известно за временно спиране в АВТОВАЗ (започнал на 5 март); Mercedes-Benz обяви, че спира доставките на автомобили за Русия, а в същото време беше спрян заводът на марката в индустриалния парк Есипово край Москва.

- На 9 март производството на гуми с марка Continental в Калуга спира, заводът доставяше продукти за конвейерите на АВТОВАЗ, Renault, Ford, Nissan и Volkswagen. На 10 март стана ясно, че Формула 1 се оттегля напълно от Русия, включително от телевизионните предавания.

- На 10 март концернът Stellantis (Peugeot, Citroen и Opel) обяви, че преустановява износа на своите автомобили от Русия и временно спира доставките на автомобили за руския пазар от чужбина.

Освен това Skoda, Honda, Mazda, Lexus, Porsche, Jaguar Land Rover, Lamborghini, Bentley, както и производителят на камиони Scania и мотоциклетната марка Ducati спряха доставките на автомобили за Русия през тези дни, а Harley-Davidson обяви спиране на продажбите.  /auto.blitz.bg

Харесайте auto.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

КОМЕНТИРАЙ

Коментари

  • боримеч
    12.03.2022 10:27
    икакво ще стане хиляди работници ще останат без работа заради еврогеиските малоумници
  • боримеч
    12.03.2022 10:27
    икакво ще стане хиляди работници ще останат без работа заради еврогеиските малоумници
  • Бай Х..
    12.03.2022 18:06
    Как без работа бе,блядко руска скапана,ТАЧАНКИ ще правят за миротворски операции и освобождаване по света !!!
  • Кеф
    13.03.2022 4:04
    У-у! Кеф! Тъкмо ще им паднат цените на западноевропейския пазар!
  • ASTOR
    13.03.2022 6:19
    Грабвай половинката самогон и хайде на каруцата,бурлако!!!